Η μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο σηματοδοτεί μια περίοδο αλλαγών και νέων απαιτήσεων που δημιουργεί αισθήματα ανησυχίας και ανασφάλειας σε μαθητές και γονείς. Ιδιαίτερα η εισαγωγή στο Λύκειο που χαρακτηρίζεται από την επιλογή ομάδας προσανατολισμού και συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις δημιουργεί έντονο άγχος σε όλη την οικογένεια.

Ωστόσο, η μετάβαση στις νέες ακαδημαϊκές απαιτήσεις μπορεί να εξελιχθεί ομαλά με την κατάλληλη προετοιμασία.

Προκειμένου να στηρίξετε αποτελεσματικά τους νέους μαθητές Λυκείου για τη σχολική χρονιά που πλησιάζει, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη τρεις (3) σημαντικούς παράγοντες:

  1. Οι απαιτήσεις αναμένεται να αυξηθούν τόσο από θέμα χρόνου μελέτης - συνυπολογίζοντας το φροντιστήριο ή/και τα ιδιαίτερα μαθήματα, όσο και τρόπου διαβάσματος. Οι δεξιότητες μελέτης θα πρέπει να αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των νέων μαθημάτων. Ωστόσο, να θυμάστε ότι αυτό δεν θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη.
  2. Ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να προσαρμοστούν οι μαθητές στα νέα δεδομένα (μαθήματα, καθηγητές, περιβάλλον, εξωσχολικές δραστηριότητες κλπ.) είναι διαφορετικός ανάλογα με το χαρακτήρα, τα βιώματα, τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητες μελέτης του παιδιού κ.ά.
  3. Τα παιδιά λόγω της εφηβείας παρουσιάζουν ψυχολογικές μεταπτώσεις, αμφιθυμία, άγχος και επιθυμία ανεξαρτητοποίησης. Οι αντικρουόμενες ψυχικές διαθέσεις, ανάγκη για περισσότερη κατανόηση και η εναλλαγή φίλων είναι χαρακτηριστικά της εφηβικής περιόδου και θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε με τρόπο που να μην αποτρέπει τα παιδιά από το να σας μιλήσουν. Αντίθετα, καλλιεργήστε τα αισθήματα εμπιστοσύνης και επιλέγετε σε κάθε περίπτωση το διάλογο.

Τρόποι για ομαλή ένταξη στις νέες εκπαιδευτικές βαθμίδες:

Σύμφωνα με τις ψυχολόγους - ψυχοθεραπεύτριες Δρ. Ίλια Θεοτοκά του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, προέδρου της «Δράσης για την Ψυχική Υγεία» και Αγγελική Παναγιωτοπούλου, προέδρου του κέντρου «Ψυχολογικής Υποστήριξης Παιδιού και Ενηλίκου» υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν την ομαλή έναρξη των μαθητών στη νέα σχολική χρονιά.

  • Αξιοποιήστε το διάστημα πριν από την έναρξη του σχολείου

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του σχολείου συζητήστε με το παιδί για τη νέα χρονιά (την καθημερινή ρουτίνα, τους στόχους κλπ.) και ενθαρρύνετε τις δημιουργικές δραστηριότητες που θα καλλιεργήσουν θετικό κλίμα και ενθουσιασμό απέναντι στο σχολείο, όπως για παράδειγμα η διαμόρφωση ή/και η βελτίωση του χώρου μελέτης, η αγορά της απαραίτητης γραφικής ύλης κλπ.

Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό να καθιερώσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες φαγητού, τηλεόρασης, διασκέδασης και ύπνου το οποίο θα ακολουθήσετε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

  • Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ενθαρρύνετε τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και έπειτα, δημιουργήστε ένα ασφαλές κλίμα και οικείο περιβάλλον στο σπίτι, αποφεύγοντας το μονομερές ενδιαφέρον και την υπερβολική έμφαση στις ακαδημαϊκές του επιδόσεις. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν ότι θα είστε υπερήφανοι ανεξαρτήτως της ακαδημαϊκής τους πορείας, καθώς αυτό θα τους καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους.

Ακόμα, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε καλές σχέσεις και συχνή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών, ώστε να εξασφαλιστεί το κατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης ανά περίπτωση. Σύμφωνα με έρευνες, η θετική σχέση μαθητών και εκπαιδευτικών έχει συνδεθεί με καλύτερες κοινωνικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις. Αντιθέτως, η προβληματική σχέση μαθητών και εκπαιδευτικών έχει συσχετιστεί με χαμηλά ακαδημαϊκά επιτεύγματα, προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη, υψηλά επίπεδα επιθετικότητας κ.ά. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προασπίσετε την εκπαιδευτική σχέση και εκτός σχολείου, ακόμα και εάν τύχει να διαφωνήσετε με κάποιον εκπαιδευτικό, καθώς μέσω της καλής σχέσης μαθητών και εκπαιδευτικών, τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή.

Παρ' όλ' αυτά, εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί αντιμετωπίζει έντονο στρες, εκνευρισμό ή επιθετικότητα και αρνητικά συναισθήματα που επιμένουν είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης.

Πηγή:

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο