Η "πρόκληση" του χειμώνα είναι πως πολλές φορές αναγκαζόμαστε να μείνουμε μέσα στο σπίτι και καλούμαστε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με το παιδί μας, ώστε να το απασχολήσουμε δημιουργικά χωρίς να βαρεθούμε (μικροί-μεγάλοι).
Παρόλο που τα παιδιά πολλές φορές προτιμάνε τις δραστηριότητες έξω από το σπίτι, αν ασχοληθούμε με δραστηριότητες που τους αρέσουν, μπορούμε περάσουμε τον χρόνο μας ευχάριστα. Εδώ είναι τρεις ιδέες που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε και να τις διαμορφώσετε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας:
Συνταγές Μαγειρικής
Μπορεί να γίνει άνω κάτω η κουζίνα σας, αλλά αξίζει τον κόπο. Δοκιμάστε να κάνετε ένα γλυκό, ένα κέικ ή μπισκότα. Αν το παιδί είναι μικρότερο από 3 χρονών, αφήστε το να βάζει τα υλικά και να ανακατεύει, να παίζει με τη ζύμη, να φτιάχνει δικά του σχήματα. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο, θα μπορούσατε πριν ξεκινήσετε να γράψετε και να ζωγραφίσετε την συνταγή σε ένα χαρτί: Δηλαδή, αν χρειάζεστε 1 ποτήρι νερό, γράφετε το 1 και δίπλα ζωγραφίζει το παιδί ένα ποτήρι με νερό.
Στο τέλος, "διαβάζετε" τη συνταγή από το χαρτί, προσθέτετε τα υλικά και σίγουρα αφήστε ζυμαράκι για να παίξει να εκφραστεί δημιουργικά.
Κατασκευές και Χειροτεχνίες
Είναι μια ωραία ευκαιρία να μαζέψετε υλικά από όλο το σπίτι που δεν χρειάζεστε, όπως σφουγγαράκια, παλιά υφάσματα, κουμπιά, χαρτόνια, καλαμάκια και να φτιάξετε έναν πίνακα, μια κάρτα, ένα βραχιόλι ή ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Μπορείτε να δώσετε ένα θέμα στην κατασκευή σας: πχ. να φτιάξετε ένα δώρο για κάποιον αγαπημένο, έναν χειμωνιάτικο πίνακα να στολίσετε στο δωμάτιο του, μια κάρτα για έναν φίλο από το σχολείο. Αν υπάρχει ένας στόχος, θα τραβήξει περισσότερο το ενδιαφέρον του παιδιού.
Μουσική και Χορός
Η μουσική και οι κινήσεις, συνήθως ενθουσιάζουν τα παιδιά. Όμως φροντίστε να έχετε ένα πλαίσιο, ένα παιχνίδι με οδηγίες, ώστε να υπάρχει και μια πρόκληση, να μην είναι απλά χορός. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ανοιγοκλείνετε τη μουσική και στο σταμάτημα της να μένουν αγάλματα ή να κάνουν μια συγκεκριμένη κίνηση πχ. να πηδήξουν ψηλά.
Μια άλλη ιδέα: Το παιδί πρέπει να μιμείται τις κινήσεις που κάνετε όταν χορεύετε και στο επόμενο τραγούδι εσείς θα πρέπει να μιμηθείτε τις κινήσεις του παιδιού. Ένα παιχνίδι με κίνηση σίγουρα βοηθάει να εκτονώσει το παιδί την ενέργεια του με δημιουργικό τρόπο.
Αν περάσουμε εμείς καλά, θα περάσουν και τα παιδιά
Μια συμβουλή που θα ήθελα να σας δώσω, είναι πως καλό είναι να επιλέγουμε παιχνίδια και δραστηριότητες που να αρέσουν και σε εμάς. Έτσι περνάει και ο δικός μας χρόνος δημιουργικά και είμαστε χαρούμενοι. Έτσι, επιλέξτε παιχνίδια ή αλλάξτε τον τρόπο που παίζει το παιχνίδι του ώστε να το βρείτε κι εσείς ενδιαφέρον. Αν για παράδειγμα, του αρέσουν τα κουζινικά, αντί απλώς να μαγειρέψετε με τα παιχνίδια στην κουζινούλα του, φτιάξτε ένα ‘εστιατόριο’ στο σαλόνι, δώστε ρόλους (μάγειρας, σερβιτόρος, πελάτης), φέρτε αληθινά υλικά: φασόλια, μήλα, λαχανικά.
Σκεφτείτε πως θα μπορούσατε να κάνετε για εσάς ενδιαφέρον το παιχνίδι και είμαι σίγουρη ότι θα περάσετε υπέροχα όλοι!