5 Μύθοι για την παιδική ζωγραφιά

4+1 Μύθοι

  • Μύθος νούμερο 1: Όταν το παιδί ζωγραφίζει με μαύρο έχει κατάθλιψη.
  • Μύθος νούμερο 2: Οι μουτζούρες δεν μπορούν να ερμηνευτούν, δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.
  • Μύθος νούμερο 3: Αν στο παιδί δεν αρέσει να ζωγραφίζει, μάλλον έχει κινητικό πρόβλημα.
  • Μύθος νούμερο 4: Τα παιδιά που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις ζωγραφίζουν πουλιά στον ουρανό, ράβδους στα παράθυρα, και λυπημένες εικόνες με σκούρα χρώματα.
  • Μύθος νούμερο 5: Το θέμα του σχεδίου υποδεικνύει τα εσωτερικά συναισθήματα του παιδιού.

Ας δούμε τι ισχύει πραγματικά:

  1. Πράγματι, το μαύρο δεν είναι χαρούμενο χρώμα, όμως σε καμία περίπτωση μόνο από το χρώμα δεν μπορούμε να αναφερθούμε ούτε στην κατάθλιψη, ούτε σε κάποια άλλη ψυχική νόσο. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που το παιδί επιλέγει το μαύρο, σύνθετοι, αλλά και πιο απλοί, όπως για παράδειγμα ο μαύρος μαρκαδόρος να το βολεύει καλύτερα, γιατί οι άλλοι δεν βάφουν.
  2. Οι επιστήμονες έχουν διχαστεί γύρω από την διαγνωστική αξία της μουτζούρας, ωστόσο υπάρχουν θεωρίες που κατηγοριοποιούν κι ερμηνεύουν τις μουτζούρες.
  3. Η άρνηση στην ζωγραφική δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε πρόβλημα κινητικού συντονισμού. Εάν δεν συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα, τότε μπορεί απλά το παιδί να προτιμάει κάποιο άλλο μέσο, για να εκφραστεί.
  4. Έχει γίνει πείραμα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν υποστεί κάποιον ψυχικό τραυματισμό ζωγράφιζαν πολύ πιο σπάνια πουλιά και ράβδους στα παράθυρα από τα άλλα παιδιά. Επιπλέον, μπορεί να λάβουμε μια πάρα πολύ χαρούμενη ζωγραφιά από ένα παιδί που βιώνει πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις στο σπίτι του κι αυτό να οφείλεται σε άμυνα.
  5. Σε ένα ελεύθερο σχέδιο το τι έχει ζωγραφίσει το παιδί δεν το αξιολογούμε τόσο σοβαρά όσο άλλα στοιχεία της ζωγραφιάς. Το θέμα του σχεδίου του μπορεί να είναι προϊόν της φαντασίας του, να είναι επηρεασμένο από την τηλεόραση, από βίντεο ή από κάποιο παιχνίδι ή ακόμη και να χρησιμοποιήθηκε εσκεμμένα για να προκαλέσει την προσοχή μας.
💡
Κάθε παιδί είναι μοναδικό και κάθε ζωγραφιά που δημιουργεί περιέχει αυτήν την μοναδικότητά του, γι' αυτό είναι σημαντικό η ερμηνεία της να μην γίνεται έρμαιο των γενικεύσεων και των ασαφειών!