8+1 βήματα για να αντιμετωπίσεις το tantrum
Ως tantrum ορίζεται το ξέσπασμα θυμού των παιδιών μεταξύ 2 εώς 4 ετών. Σαφώς μπορεί να συμβεί και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Προκειμένου να το αντιμετωπίσει κανείς είναι σημαντικό να ξέρει τι ακριβώς είναι και να μην νιώθει φόβο, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με μια τέτοια συνθήκη. Ας δούμε έναν σύντομο οδηγό διαχείρισης tantrum.
Αναγνώρισε την αιτία
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι είναι αυτό που προκαλεί το ξέσπασμα. Παρατήρησε πότε δημιουργείται αυτού του είδους η συμπεριφορά, ώστε να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα για την ή τις πηγές του "κακού". Γνωρίζοντας την αιτία και μελετώντας την αφορμή ενός ξεσπάσματος είναι δυνατόν να το αντιμετωπίσουμε σωστότερα.
Ηρεμία
Μην πανικοβληθείς ή θυμώσεις! Σκέψου ότι το μικρό σου παιδί εκείνη τη στιγμή νιώθει κάτι το οποίο δεν μπορεί να εκφράσει σωστά. Προσπάθησε νοητά να μπεις στη θέση του και να γίνεις καθρέφτης της παιδικής του ψυχής. Κατέβα στο επίπεδό του για να νιώσει ασφαλές! Είναι πολύ σημαντικό και για τους δύο να παραμείνεις ψύχραιμος και να μην σε καταβάλει ο φόβος, οι ενοχές ή η αμηχανία. Είναι κάτι που συμβαίνει πραγματικά σε όλους και αν σκέφτεσαι τι θα πει ο κόσμος που σας βλέπει, έχω να σου πω ότι ο κόσμος θα πει σχεδόν πάντα κάτι κακό για ό,τι βλέπει.
Απομονώσου
Δεν είναι πάντα εύκολο ειδικά στους δημόσιους χώρους, ωστόσο προσπάθησε να παρασύρεις το παιδί σου σε μια ήσυχη γωνία για να νιώσει την ασφάλεια που χρειάζεται. Μπες και εσύ μαζί με το παιδί σου σε μια ασφαλή νοητή γυάλα όπου δεν υπάρχει κανείς γύρω παρά μόνο εσείς. Αν το πιστέψεις εσύ το παιδί σου θα το νιώσει!
Περιέγραψε στο παιδί το συναίσθημα
Παρατήρησέ το! Μίλα του ήρεμα με λίγα λόγια στην αρχή δείχνοντας του ότι καταλαβαίνεις τι νιώθει και γιατί. Εξήγησέ του τι είναι αυτό που το δυσκολεύει τόσο. Κατεύθυνέ το να σου εκφράσει, όπως μπορεί έστω με ένα νεύμα την ανάγκη του για ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση, που το έφτασε σε αυτό το σημείο.
Παράλογη απαίτηση
Συχνά η απαίτηση που προβάλουν ως πρόφαση τα παιδιά είναι είτε παράλογη είτε αδύνατο να υλοποιηθεί. Εξήγησέ του σταθερά και με αγάπη ότι δεν μπορείτε να υλοποιήσετε αυτή του την επιθυμία. Είναι πιθανό να αντιδράσει ξανά. Αναμενόμενο! βρείτε μια εφικτή εναλλακτική και δώστε του χρόνο να την αποδεχτεί!
Αγκαλιά
Ο πυρήνας ενός ξεσπάσματος δεν είναι σχεδόν ποτέ υλοκεντρικός! Τα αίτια είναι βαθύτερα και ουσιαστικότερα. Πλησίασε το παιδί σου με ηρεμία και εφόσον στο επιτρέπει πάρ' το μια απαλή αγκαλιά, για να αποφορτίσει το συναίσθημά του. Πολλές φορές ένα τέτοιο ξέσπασμα δηλώνει ότι το μικρό μας νιώθει παραμελημένο.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη
Υπάρχουν τρόποι να προλάβεις ένα ξέσπασμα πριν εκδηλωθεί. Πως; Ακολούθησε μια ρουτίνα στην καθημερινότητα την οποία θα προσπαθείς να μην παρακάμπτεις. Εξήγησε από πριν για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε - αν βγείτε από τις συνήθειες σας - και αναλόγως την ηλικία του παιδιού συζητήστε για τις ανάγκες του. Δώσε δύο επιλογές αν το παιδί είναι σε θέση να επιλέξει με συνέπεια, ώστε να νιώσει ότι πραγματικά η γνώμη του μετράει!
Ακολούθησε το ένστικτό σου
Ο κάθε γονιός είναι σε θέση να νιώθει τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται το παιδί του, ώστε να ισορροπήσει τον συναισθηματικό του κόσμο. Δες τι ταιριάζει στην οικογένεια σου και φτιάξε ένα δικό σου πλάνο αντιμετώπισης βασισμένο στον σεβασμό και στην ενσυναίσθηση!
Δεν τα καταφέρνουμε πάντα
Είναι δεδομένο και απολύτως φυσιολογικό να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πάντα σε μια κατάσταση κρίσης. Επίσης μπορεί και εμείς οι ίδιοι να μην είμαστε σε θέση να σκεφτούμε λογικά ή να έχουμε και εμείς μια δύσκολη μέρα. Θα κάνουμε πολλές φορές λάθος! Σημασία έχει να το αποδεχόμαστε και να προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Η γονεϊκότητα είναι ένας διαρκής αγώνας αυτοβελτίωσης και η δυσκολία του έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τα βαθύτερα ελαττώματά μας αναγνωρίζοντάς τα!