Αν είσαι καλό παιδί, θα έρθει ο Αϊ-Βασίλης!

Πόσες φορές το ακούσαμε αυτό σαν παιδιά… Τι άγχος, πόση αγωνία μας δημιούργησε: Άραγε, ήμασταν καλά παιδιά; Κατάλαβε ο Αϊ-Βασίλης ότι κατά λάθος σπάσαμε το καλό ανθοδοχείο της μαμάς; Κατάλαβε πως παίζαμε όταν τραβήξαμε τα μαλλιά της φίλης μας; Ότι φωνάξαμε γιατί μας είχε τσιμπήσει ο συμμαθητής μας;

Και τι είναι τελικά αυτό το καλό παιδί;

Ο όρος γενικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει την καλή συμπεριφορά, την ευγένεια, το σεβασμό στους κοινωνικούς κανόνες, τη συνεργατικότητα. Μόνο που διαφοροποιείται ανάλογα με το πλαίσιο, με τις οικογενειακές, κοινωνικές και πολιτιστικές προσδοκίες. Κι οπωσδήποτε, η καλή συμπεριφορά του παιδιού είναι αποτέλεσμα μιας ομάδας παραγόντων με κυρίαρχους τους γονείς, την ευρύτερη οικογένεια, το σχολικό περιβάλλον.

Καλή συμπεριφορά με ανταλλάγματα;

Οπωσδήποτε, το να ωθήσουμε τα παιδιά μας να συμπεριφέρονται σωστά, αποτελεί διαρκή γονεϊκό στόχο που δεν χρειάζεται ανταλλάγματα. Εξάλλου, τα δώρα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα καλής συμπεριφοράς. Είναι προϊόν αγάπης, στοργής, ευγένειας, αλληλεγγύης. Ωστόσο, μέσα από την παραίνεση να είναι σωστό ένα παιδί, ώστε να λάβει δώρα, εισάγουμε το παιδί σε μια ευγενή διαδικασία, αυτή της επίτευξης στόχων.

Υποστηρίζοντας τα παιδιά στην επίτευξη στόχων

Πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία που συμβάλλει στη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, διαμορφώνοντας θετικές μελλοντικές συνήθειες. Λαμβάνοντας υπόψη τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των παιδιών, ακολουθήστε μικρούς, ξεκάθαρους κανόνες:

·       Φροντίστε οι στόχοι να είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία, τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητές του:  Ένα παρορμητικό παιδί μπορεί να ηρεμήσει για μικρότερο χρόνο, που σταδιακά θα αυξάνεται.

·       Ενθαρρύνετέ το, δείξτε του ξεκάθαρα τι περιμένετε να κάνει κι εξηγήστε του αναλυτικά τον τρόπο για να το πετύχει.

·       Βοηθήστε το να καταστρώσει ένα σχέδιο. Οργανώστε μαζί τις αλληλουχίες δράσεων.

·       Επαινέστε την προσπάθεια. Βοηθήστε το να αναστοχαστεί στην αποτυχία. Ενθαρρύνετε το να προσπαθήσει ξανά, με άλλο τρόπο. Δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αλλά πολλοί εναλλακτικοί που οδηγούν στον στόχο. Η αποτυχία και η δυσκολία είναι σημεία ανατροφοδότησης και ενδυνάμωσης του εαυτού. Επιτρέψτε του να αποτύχει, όχι όμως να εγκαταλείψει.

·       Δώστε το καλό παράδειγμα: Εξηγήστε του πώς διαχειρίζεστε τους δικούς σας στόχους, προσωπικούς και οικογενειακούς.

Τέλος, να είστε πάντα ξεκάθαροι για όσα περιμένετε από το παιδί σας, όχι όμως απόλυτοι. Ακούστε τις απόψεις και τα ενδιαφέροντά του, συζητήστε ξανά και ξανά.

Αναθαρρήστε: Ο Αϊ-Βασίλης έρχεται, όχι μόνο όταν πετυχαίνουμε αλλά κι όταν προσπαθούμε!