Έχουμε άραγε συνειδητοποιήσει πως είμαστε οι καθρέφτες των παιδιών μας; Και μάλιστα δεν τους μεταφέρουμε απλά ένα αντανακλώμενο είδωλο, αλλά και ήχο, κίνηση, συμπεριφορά και γινόμαστε κάθε μέρα τα πρότυπά τους. Ναι, αυτές τις ώρες που απαντάμε στα emails ανοίγοντας τους υπολογιστές μας, που κουβαλάμε τη τσάντα με το laptop, που χαλαρώνουμε στο Netflix και που μιλάμε με τους φίλους μας στο Viber. Σαφώς και μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά και να είμαστε υγιή πρότυπα. Το πρόβλημα ξεκινάει λίγο πιο κάτω.
Το ίντερνετ: η πηγή του κακού
Εκεί που θέλουμε να βιντεοσκοπούμε τις στιγμές μας για το Τik Tok, εκεί που η βιβλιοθήκη στο σπίτι μας είναι λέξη άγνωστη, εκεί που αφήνουμε τα ανυπεράσπιστα παιδιά μας ώρες ατελείωτες μπροστά στο ανεξέλεγκτο θεριό του Ίντερνετ. Γιατί με σωστή χρήση, όλα αυτά μπορούν να φανούν χρήσιμα εργαλεία.
Στον καιρό της τεχνολογίας και της εξέλιξης, τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς να ψάχνουν και να βρίσκουν τη νέα πληροφορία, να την κατανοούν και να την χρησιμοποιούν. Για όλους τους τομείς ενδιαφέροντός τους, με ένα κλικ και στον χρόνο που θέλουν αυτά. Και αυτή η ενασχόληση πολλές φορές οδηγεί στην καλλιέργεια μιας καλλιτεχνικής φύσης, χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να συνθέσουν τη δική τους μουσική, να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης και να μοντάρουν ένα ολοδικό τους οπτικοακουστικό υλικό. Ύστερα να το μοιράζονται διαδικτυακά και να αναπτύσσουν παράλληλα κι άλλες κοινωνικές δεξιότητες, όπως η επαφή με παιδιά από όλο τον κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα. Και εδώ ίσως τελειώνουν τα θετικά της τεχνολογίας θα πει κάποιος.
Το ίντερνέτ μου και εγώ
Ας μην αφορίσουμε το μέσο, αλλά ας δείξουμε προσοχή στον χειριστή του και εν προκειμένω στο παιδί μας. Όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα ξεκίνησαν ως μέσα επίτευξης μιας πιο εύκολης καθημερινότητας, μιας πιο δημιουργικής ζωής. Η αλόγιστη χρήση τους και η αποξένωση μας οδήγησε σε πιο μοναχικούς δρόμους που συχνά μας κάνουν να επιθυμούμε πλέον την απομόνωσή μας από τους γύρω μας και να αφιερώνουμε την προσοχή μας στις οθόνες. Αυτά βλέπουν τα παιδιά μας, αυτά κάνουν!
Εάν η καθημερινότητά μας εμπλουτιστεί με διά ζώσης συναντήσεις μεγάλων και μικρών, τότε θα μάθουμε όλοι πως η χρήση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας δεν έχει σκοπό την καταστροφή των ανθρωπίνων σχέσεων, αλλά την ενίσχυσή τους. Έτσι δεν είναι;