Η περίοδος των πανελλήνιων εξετάσεων χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος που καταλαμβάνει τόσο τα παιδιά, όσο και τους γονείς. Οι στόχοι, οι προσδοκίες και τα όνειρα όλης της οικογένειας για επιτυχία και υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις συνήθως επιτείνουν τα δυσάρεστα και στρεσογόνα συναισθήματα.

Άγχος για τις επικείμενες εξετάσεις και συμπτώματα:

Το άγχος αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού έναντι μιας απειλής και ο ρόλος του είναι να μας προστατεύσει από πιθανούς κινδύνους. Σε ελεγχόμενο πλαίσιο μπορεί να είναι παραγωγικό και να μας κρατά σε εγρήγορση. Σε περίπτωση ωστόσο, που το άγχος είναι έντονο και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα τόσο σε σωματικό, όσο και ψυχικό επίπεδο.

Σύμφωνα με ψυχιατρικές έρευνες, τα παιδιά στην ηλικία της τρίτης λυκείου, δεν γνωρίζουν αποτελεσματικούς τρόπους εξωτερίκευσης του άγχους, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να φαίνονται ήρεμα ή/και αδιάφορα, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ακόμα, οι πανελλήνιες εξετάσεις - στην πλειοψηφία των περιπτώσεων - αποτελούν την πρώτη επαφή των παιδιών με ένα ζήτημα έντονου άγχους.

Οι γονείς είναι καλό να γνωρίζουν τα ειδοποιητικά σημάδια και να παρακολουθούν τη συμπεριφορά του παιδιού καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προκειμένου να μπορέσουν να παρέμβουν και να το βοηθήσουν έγκαιρα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα άγχους αφορούν: πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, στομαχικές ενοχλήσεις, πόνο στο στήθος, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης και ύπνου.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις περιλαμβάνουν και αντικατοπτρίζουν τα όνειρα και τους στόχους όλης της οικογένειας, γεγονός που συχνά αυξάνει το άγχος σε όλα τα μέλη. Ωστόσο, δεδομένου ότι αποτελούν ένα χρονικό διάστημα που θα παρέλθει, ενώ οι δεσμοί της οικογένειας θα κρατήσουν για πάντα, είναι σημαντικό οι γονείς να διατηρήσουν τις ισορροπίες στο σπίτι ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Χρήσιμες συμβουλές και τεχνικές διαχείρισης του άγχους στα παιδιά:

--> Τήρηση σταθερού ωραρίου μελέτης, χαλάρωσης και ύπνου.

--> Τακτικές και συχνές επαναλήψεις της ύλης καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να μειωθούν τα κενά και να αισθανθείτε αυτοπεποίθηση. Η υπογράμμιση ή/και η σημείωση των βασικών και σημαντικών πληροφοριών του μαθήματος βοηθάει στην καλύτερη εμπέδωση της ύλης.

--> Αυτοφροντίδα: προκειμένου ο οργανισμός να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο δύσκολο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των μαθητών της Γ' Λυκείου, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσετε στην ισορροπημένη διατροφή, την ενυδάτωση και τον επαρκή ύπνο (τουλάχιστον 6 -7 ώρες), καθώς και να επενδύσετε σε στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης μέσα στην εβδομάδα.

--> Οργανώστε την ύλη βάσει του διαθέσιμου εβδομαδιαίου προγράμματος και θέστε ρεαλιστικούς στόχους.

--> Βρείτε χρόνο για άσκηση μέσα στην εβδομάδα, είτε ποδήλατο, περπάτημα, τζόκινγκ, χορό και οτιδήποτε περιλαμβάνει κίνηση.

--> Αποφύγετε το διάβασμα τα πρωινά των εξετάσεων και οτιδήποτε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι θα σας αγχώσει, όπως για παράδειγμα οι εικασίες για τα θέματα κλπ.

--> Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων να δίνετε χρόνο στην κατανόηση της εκφώνησης και σε περίπτωση που κάτι δεν γνωρίζετε ή δεν θυμάστε κάποιο θέμα, προσπεράστε το και ξανά γυρίστε αφού ολοκληρώσετε με όσα γνωρίζετε.

--> Εάν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων σας καταβάλλει το άγχος, προσπαθήστε να σκεφτείτε θετικά πράγματα που περιμένετε να έρθουν, όπως οι καλοκαιρινές διακοπές με τους φίλους σας κλπ. Μπορείτε ακόμα να ζητήσετε να βγείτε από την αίθουσα με συνοδεία εξεταστή προκειμένου να ηρεμήσει το μυαλό σας, δώστε τον απαιτούμενο χρόνο στον εαυτό σας και επιστρέψτε να συνεχίσετε την προσπάθεια.

--> Να θυμάστε πάντα πως το αποτέλεσμα των πανελληνίων δεν σχετίζεται με την μελλοντική σας ευτυχία!

Συμβουλές προς τους γονείς:

--> Προσπαθήστε να διαχωρίσετε την επίτευξη των ακαδημαϊκών στόχων του παιδιού από τη μελλοντική του επιτυχία και ευτυχία.

--> Βοηθήστε το παιδί να βάλει τη χαρά και τη ξεγνοιασιά πρόγραμμα του σε αυτή την απαιτητική εποχή της ζωής του.

--> Σιγουρευτείτε ότι δεν επιβάλλετε στο παιδί τα δικά σας όνειρα και δεν το επιβαρύνετε με το δικό σας άγχος. Η εποχή των πανελληνίων αποτελεί μια πρώτη επαφή του παιδιού με μια στρεσογόνα κατάσταση και επομένως ο τρόπος που θα την αντιμετωπίσετε θα επηρεάσει όχι μόνο τη μεταξύ σας σχέση, αλλά και τη σχέση του παιδιού με ενδεχόμενες μελλοντικές αντιξοότητες, καθώς θα λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση.

--> Να θυμάστε πως σημαντικότερο εφόδιο για το παιδί αποτελούν η δική σας εμπιστοσύνη και αποδοχή ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Πηγές:

InterMed Pharmaceutical Laboratories. (χ.χ.). Πανελλήνιες εξετάσεις: Πηγή άγχους για όλη την οικογένεια – Τι πρέπει να κάνει ο γονέας;

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο