Διάλογος: Το κλειδί της παιδικής καρδιάς
Διάλογος: Μία λέξη που είναι στο χέρι μας ν΄αποκτήσει αληθινό νόημα και ουσία, θέτοντας τα θεμέλια του οικοδομήματος που ονομάζεται οικογενειακή αγάπη. Συχνά γίνεται λόγος για τον διάλογο και τη θαυματουργή σχεδόν δράση που έχει στη σχέση με το περιβάλλον μας και ειδικότερα με τα παιδιά μας. Πώς μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε ν΄ανοίξει αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας;
Ξεκινώντας...
Είναι σημαντικό από την προσχολική ηλικία να αναπτύξουμε στα παιδιά μας το αίσθημα της ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων, δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Κάθε φορά λοιπόν που - συνομιλώντας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας - διατυπώνουμε απόψεις με ηρεμία, επιχειρήματα και μία διάθεση αληθινής επικοινωνίας, αποδεικνύουμε στα παιδιά μας ότι υπάρχει χώρος για κάθε άποψη ανεξάρτητα από το, εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε.
Εντελώς φυσικά...
Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία του διαλόγου, είναι να προσπαθούμε ν΄ ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες μαζί τους με κάθε αφορμή. Παρακολουθώντας ένα ντοκιμαντέρ, τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι επωφελές να σχολιάζουμε μαζί τους τα όσα βλέπουμε, κάνοντάς τους ερωτήσεις και παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη δική μας θέση. Έτσι με έναν τρόπο φυσικό τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν μαζί μας, αναλύοντας, εξηγώντας κι εκφράζοντας τις σκέψεις τους.
Σαν παιχνίδι...
Ο πιο άμεσος ίσως τρόπος, για να διδάξουμε στα παιδιά μας μία συμπεριφορά, είναι ίσως μέσω ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού. Προκειμένου να παίξουμε ένα παιχνίδι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε σε κάποιους κανόνες ή να ακολουθήσουμε τους ήδη υπάρχοντες, θέτοντας στόχους και συνδυάζοντας τις ικανότητές μας, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο. Ασυναίσθητα μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού αναπτύσσεται ο διάλογος και μάλιστα ο εποικοδομητικός...αλλιώς το παιχνίδι δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Διαβάζοντας...σκεφτόμαστε
Ένας επιπλέον βοηθός μας που οδηγεί στο μονοπάτι του γνήσιου διαλόγου είναι το παιδικό βιβλίο. Διαβάζοντας με τα παιδιά μας βιβλία και αναλύοντας τη συμπεριφορά, τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα διαφορετικών ηρώων τους αναπτύσσουμε την ικανότητα του διαλόγου. Αυτή η αλληλεπίδραση είναι καίριας σημασίας, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται τις σκέψεις τους μαζί μας, ενώ αντιλαμβάνονται πως η ανταλλαγή απόψεων σημαίνει αληθινή επικοινωνία.
Όταν ο διάλογος ωριμάζει
Είναι φανερό πως ο διάλογος μεταξύ γονέων και παιδιών είναι ένα μακρύ ταξίδι που αρχίζει από τη βρεφική ηλικία ενός παιδιού. Ξεκινώντας λοιπόν από νωρίς να διαλεγόμαστε με τα παιδιά μας δημιουργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ελεύθερης έκφρασης, σεβασμού και αποδοχής μεταξύ μας. Τα παιδιά συνειδητοποιούν με το πέρασμα του χρόνου πως μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκφράσουν την άποψή τους, να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να συζητήσουν με τους γονείς τους, ό,τι τα απασχολεί, γιατί έχουν εκπαιδευτεί όχι απαραίτητα στο πως να συμφωνούν αλλά στο πως να συνυπάρχουν αρμονικά ακόμα και διαφωνώντας.