Η αγχολυτική ιδιότητα της μουσικής στα παιδιά

Όλοι έχουμε ακούσει και έχουμε βιώσει την αγχολυτική επίδραση της μουσικής. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά, είναι πολύ σημαντική η επαφή τους με τη μουσική καθώς η έκθεση σε αυτήν, συμβάλλει σημαντικά στην μετέπειτα συναισθηματική τους ανάπτυξη και στην καλλιέργεια μιας θετικής στάσης για τη ζωή. Παρακάτω, θα παραθέσουμε μόνο κάποιες από τις πολλές ιδιότητες που κάνουν τη μουσική να δρα αγχολυτικά.

Καλλιεργεί Θετικά Συναισθήματα

Η ακρόαση της μουσικής, επιδρά θετικά στο σώμα μας. Όταν ένα παιδί ακούει μουσική, αναπτύσσει θετικά συναισθήματα, δημιουργείται μία ευχάριστη συνθήκη μέσα από την οποία λείπουν εντάσεις, άγχος και δυσάρεστες καταστάσεις. Η ακρόαση της μουσικής καλλιεργεί τη χαρά, την ελευθερία, τη δημιουργικότητα. Το να καταφεύγει ένα παιδί στη μουσική, όταν βιώνει κάποια ένταση ή κάποια αρνητικά συναισθήματα, αποτελεί μία πολύ σημαντική συνήθεια που θα το προστατεύει από στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει μετέπειτα στη ζωή του.

Δημιουργεί Προτιμήσεις

Με το να έρχεται σε επαφή με τη μουσική ένα παιδί, αρχίζει να αναπτύσσει μουσικές προτιμήσεις ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η δημιουργία μουσικών προτιμήσεων, μουσικών δηλαδή με τις οποίες ένα παιδί αισθάνεται καλά, αποτελεί ένα πολύ βασικό εφόδιο για τη ζωή του. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μουσικές που αγαπάμε, προτιμάμε και μουσικές που επανερχόμαστε και θέλουμε να ακούμε όταν βιώνουμε συγκεκριμένες καταστάσεις (άγχος, χαρά, πίεση κ.λ.π). Έτσι, η καλλιέργεια των μουσικών προτιμήσεων δρα θετικά στην πίεση και το άγχος που βιώνουμε στην καθημερινότητα. Σε όσο πιο μικρή ηλικία καταφέρει ένα παιδί να ξεκινήσει να «χτίζει» τις μουσικές του προτιμήσεις, τόσο καλύτερα εφοδιασμένο θα είναι για να αντιμετωπίσει καταστάσεις άγχους στη μετέπειτα ζωή του.

Διαμορφώνει Χαρακτήρα

Σε συνέχεια του προηγούμενου, η διαμόρφωση των μουσικών προτιμήσεων, συμβάλλει στη δημιουργία ταυτότητας του παιδιού. Όταν ένα παιδί γνωρίζει ποια είδη μουσικής του αρέσουν, ποια του προκαλούν ευχαρίστηση, ποια το εκφράζουν, μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στις εντάσεις της καθημερινότητας, στις στρεσογόνες καταστάσεις καθώς έχει μια μουσική «αποθήκη», στην οποία μπορεί να καταφεύγει και δεν είναι τόσο ευάλωτο στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Έχει το Δικό της Χρόνο

Η ζωή μπορεί να τρέχει με τους ρυθμούς της, οι οποίοι κατά στιγμές μπορεί να γίνουν πολύ έντονοι και πιεστικοί, όμως η μουσική έχει πάντα το δικό της ρυθμό και το δικό της χρόνο, έχει πάντα αρχή, μέση και τέλος. Αυτή η μόνιμη κίνηση σε έναν χρόνο διαφορετικό, από αυτόν της ζωής, προσφέρει ηρεμία άλλα και σιγουριά. Τα παιδιά που έχουν καθημερινά τη μουσική στη ζωή τους, είναι πιο ήρεμα καθώς παράλληλα με το ρυθμό της ζωής, βιώνουν το ρυθμό της μουσικής ο οποίος, σε όποια στρεσογόνα κατάσταση και να έρθουν αντιμέτωπα τα παιδιά, αυτός τους χαλαρώνει και προσφέρει ηρεμία συμβάλλοντας στην αποβολή της έντασης.

Εκτονώνει

Η μουσική δεν αποτελεί μία διαδικασία παθητικής ακρόασης μονάχα, αλλά μπορεί να είναι ενεργητική και συμμετοχική. Το παιδί, όταν ακούει μουσική, μπορεί να χορέψει στο ρυθμό της , να συνοδέψει τα διάφορα ακούσματα με το σώμα του ή με διάφορα μουσικά όργανα, μπορεί να τραγουδήσει. Ο χορός και το τραγούδι, η έκφραση και η εκτόνωση μέσω της μουσικής, έχουν αγχολυτική δράση.

Καλλιεργεί τη Δημιουργικότητα

Πέρα από την ακρόαση της μουσικής, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μουσική, είτε μέσω κάποιου μουσικού οργάνου, είτε με το σώμα του και τη φωνή του. Η μουσική δημιουργία, βοηθά τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει το άγχος της καθημερινότητας, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να αφήσει ένα δικό του στίγμα. Ακόμα και σε καταστάσεις πίεσης, το να εκφράζονται τα παιδιά μέσω της μουσικής δημιουργίας, ενισχύει μια θετική στάση ζωής.

Χαλαρώνει

Η μουσική ακρόαση χαλαρώνει το σώμα αλλά και το μυαλό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική μειώνει τον καρδιακό παλμό και αποφορτίζει από τις εντάσεις και την πίεση που δεχόμαστε καθημερινά.

Συνοπτικά, η ακρόαση της μουσικής, καλλιεργεί θετικά συναισθήματα, συμβάλλει μέσω της δημιουργίας μουσικών προτιμήσεων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του κάθε παιδιού, εκτονώνει, ενισχύει τη δημιουργικότητα, χαλαρώνει, χτίζοντας με αυτό τον τρόπο μία γερή και ευχάριστη ασπίδα εναντίον των αγχωτικών καταστάσεων της καθημερινότητας.