Το 1964 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας διεξήχθησαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες με 1000 αθλητές από διάφορες χώρες. Η ελάχιστη όμως χιονόπτωση και η ζέστη υποχρέωσαν τον αυστριακό στρατό να φέρει χιόνι και πάγο από τη γύρω περιοχή, για να διεξαχθούν τα αγωνίσματα.
Το 1980 στο Lake Placid της Νέας Υόρκης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ονομάστηκαν "αδιάβροχοι". Οι διοργανωτές, αντικατέστησαν το φυσικό χιόνι με τεχνητό. To 2022 στο Πεκίνο, το χιόνι στο οποίο αγωνίστηκαν οι αθλητές ήταν 100% τεχνητό. Καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας αρχίζει να ανεβαίνει, η δημιουργία τεχνητού χιονιού και τεχνητών νιφάδων γίνεται απαραίτητη. Και επιπλέον;
Τα Χριστούγεννα έρχονται, και τα κλαδιά του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μας, περιμένουν να σκεπαστούν από τις απαλές νιφάδες χιονιού
Τεχνητές νιφάδες χιονιού
Η δημιουργία τεχνητών νιφάδων δεν είναι καινούρια. Ο Κένεθ Λίμπρεχτε, επικεφαλής του τμήματος Φυσικής στην Καλιφόρνια, κατασκευάζει εδώ και χρόνια στο εργαστήριό του, τεχνητές νιφάδες χιονιού.
Δεν χρειάζεται όμως να έχουμε τις γνώσεις του καθηγητή Λίμπρεχτε , για να φτιάξουμε χιονονιφάδες. Φέτος μπορείτε κι εσείς να γίνετε μικροί επιστήμονες, και να έχετε τις δικές σας νιφάδες χιονιού.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε
Εκτέλεση
Κόβουμε τα σύρματα χειροτεχνίας σε κομμάτια , και τα πλέκουμε μεταξύ τους στο κέντρο ώστε να θυμίζουν νιφάδα χιονιού. Κόβουμε την κλωστή όσο είναι το ύψος του ποτηριού, και δένουμε τη μία άκρη της σε ένα άκρο της νιφάδας , και την άλλη στην κορυφή του μολυβιού. Βράζουμε νερό και γεμίζουμε το ποτήρι έως το 1/3 περίπου. Προσθέτουμε ζάχαρη μέχρι να μην διαλύεται άλλο (κορεσμένο διάλυμα), και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει όλη τη νύχτα. Το πρωί θα μας περιμένει μια φανταστική νιφάδα. Μπορούμε με σταγόνες χρωστικών ουσιών, από το ζαχαροπλαστείο, να την κάνουμε και πολύχρωμη.
Τεχνητό χιόνι στα βουνά;
Οι τεχνητές χιονονιφάδες δεν δίνουν μόνο χαρά σε μας αλλά και σε όλο τον κόσμο στην υφήλιο. Έτσι, σήμερα παρασκευάζεται τεχνητό χιόνι, με κανόνια ή με λόγχες χιονιού. Και στις δύο περιπτώσεις , ψεκάζουν μικροσταγονίδια νερού μπροστά από ρεύμα πεπιεσμένου αέρα σε ψυχρή ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα αυτά να στερεοποιούνται και να πέφτουν στο έδαφος, πλησιάζοντας τη συνοχή του συμπιεσμένου χιονιού. Το μειονέκτημα είναι, ότι η δημιουργία τεχνητού χιονιού απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας, με αποτέλεσμα την διατάραξη της ισορροπίας του κύκλου του νερού.
Έτσι μελετώνται μέθοδοι δημιουργίας του φιλικές προς το περιβάλλον, όπως είναι οι βιοδιασπώμενες νιφάδες χιονιού. Δημιουργούνται με υλικά που διασπώνται φυσικά, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις διαφόρων ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Μπορεί επιπλέον να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπως διδασκαλία κλιματικής αλλαγής και βιωσιμότητας.
Το ταξίδι μας προς τον θαυμαστό κόσμο του χιονιού, πρέπει να αποδείξει την ευαισθητοποίησή μας απέναντι στο περιβάλλον, καθώς και την διασφάλισή του για τις επόμενες γενιές.
Πηγές:
- Πειράματα με απλά υλικά
- ΤΑ ΝΕΑ Newsroom
- ertnews.gr
- climatebook.gr