Η Λαμπάδα: Το ξεχωριστό δώρο του νονού

Οι ημέρες περνούν και το Πάσχα πλησιάζει! H Καθαρά Δευτέρα έχει απομακρυνθεί για τα καλά κι όλα κυλούν προς τον ερχομό της ξεχωριστής γιορτής του Πάσχα!


Μια σύντομη αναδρομή θα μας θυμίσει ότι ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε τρεις ημέρες μετά τον θάνατό Του και αυτό ακριβώς το γεγονός εορτάζουμε! Παραδοσιακά το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ οι εκκλησίες γεμίζουν από ανθρώπους που θέλουν να φέρουν την ελπίδα της Ανάστασης στη ζωή τους. Μικροί και μεγάλοι φορούν τα καλά τους, παίρνουν τις λαμπάδες τους και περιμένουν όλα χαρά να τις ανάψουν! Γιατί άραγε να ανάψουν λαμπάδες;

Από που ξεκίνησε η Λαμπάδα;

Τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια μετά την έλευση του Ιησού στη γη, οι άνθρωποι βαφτίζονταν στο όνομά Του το Μεγάλο Σάββατο. Την παραμονή της Ανάστασής Του γίνονταν ομαδικές βαφτίσεις, όπου οι νεοφώτιστοι κρατούσαν λαμπάδες, για να δείξουν ότι το φως του Χριστού θα οδηγεί τα βήματά τους στην επίγεια ζωή. Αργότερα αυτή η συνήθεια σταμάτησε και οι βαφτίσεις γίνονταν σε διάφορες ημέρες, όπως ισχύει και σήμερα. Η λαμπάδα όμως παραμένει στο τελετουργικό της βάφτισης διατηρώντας τον ίδιο συμβολισμό.

Πώς έχει καταλήξει η Λαμπάδα;


Στις ελληνορθόδοξες παραδόσεις ο νονός ή η νονά του παιδιού είθισται να του φέρνει μαζί με τα υπόλοιπα δώρα για το Πάσχα μια λαμπάδα. Η λαμπάδα προορίζεται για το βράδυ της Ανάστασης και αποτελεί βασικό καθήκον των νονών. Μπορεί κάποιος εύλογα να συμπεράνει ότι αποδίδεται στους αναδόχους ως "υποχρέωση" μέσα από μια σειρά συμβολισμών, όπως ο πνευματικός δεσμός, που τους συνδέει με το παιδί. Στην ορθόδοξη παράδοση ο ανάδοχος είναι πνευματικός οδηγός, οπότε αναλαμβάνει να γνωρίσει στο μικρό παιδί την θρησκεία στην οποία εντάχθηκε. Δίνοντας του λαμπάδα για το Πάσχα υπενθυμίζει ότι η ελπίδα των Ορθόδοξων χριστιανών είναι το φως της Ανάστασης. Η συγκεκριμένη λαμπάδα συμβολίζει το φως, που νικάει το σκοτάδι του θανάτου και παραδοσιακά έχει λευκό χρώμα.

Οι πασχαλινές λαμπάδες πλέον έχουν πολλά χαρούμενα χρώματα και σχέδια. Κάθε νονός διαλέγει αυτή που πιστεύει ότι θα ενθουσιάσει το βαφτιστήρι του και περιμένει πως και πως την αντίδρασή του. Τα παιδιά με τη σειρά τους ανυπομονούν για τις λαμπάδες τους κάνοντας πολλές φορές και άτυπες μαντεψιές ή και παραγγελίες χρώματος. Ό,τι κι αν συμβολίζει για τον καθένα η λαμπάδα, είναι σημαντικό να κρατούμε στη ζωή μας αναμμένο το φως της ελπίδας, ενάντια στις δύσκολες καταστάσεις, που βλέπουμε να μας καταπνίγουν. Στην Ανέλιξη το πιστεύουμε αυτό, συνεπώς και φέτος δημιουργήσαμε λαμπάδες με μεράκι και φροντίδα για όλα μας τα παιδιά.