Εισαγωγή στη φυσική: Παιχνιδιάρικες δραστηριότητες για μικρά παιδιά

Ένα, δύο, τρία, stop! Αδράνεια!

Πόσοι από μας δεν έχουν παίξει το παιχνίδι, ένα δύο τρία, αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα. Αλλά πόσοι από μας γνωρίζουν ότι πίσω από αυτό το παιχνίδι, κρύβεται ο πρώτος νόμος του Νεύτωνα, ο νόμος της Αδράνειας; Η στάση του σώματος που έχουμε τη στιγμή που σταματάμε απότομα, δείχνει ακριβώς τη "διάθεση" της ύλης να συνεχίσει να βρίσκεται στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν σταματήσει.

"Πες μου και θα ξεχάσω. Δείξε μου και ίσως να θυμάμαι. Κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω". Κομφούκιος.

Τα πάντα γύρω μας είναι φυσική. Η κάθε ενέργειά μας, διέπεται από τους νόμους της. Τι ωραίο που θα ήταν, αν από μικρή ηλικία φέρναμε σε επαφή τα παιδιά μας με αυτή την επιστήμη , ώστε να αγαπήσουν και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Λίγη φυσική λοιπόν, όταν πίνουμε την πορτοκαλάδα μας

Αλήθεια τι ρουφάω με το καλαμάκι;;

Μα φυσικά πορτοκαλάδα! Θα απαντήσουν οι περισσότεροι. Και όμως όχι! Με το καλαμάκι ρουφάω τον αέρα που βρίσκεται μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα, να μειώνεται η πίεση που ασκούσε ο αέρας. Έτσι η εξωτερική πίεση που ασκεί ο αέρας στην πορτοκαλάδα είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να ΄΄αναγκάζει΄΄την πορτοκαλάδα να ανέβει στο καλαμάκι, και να φτάσει στο στόμα μας. (Διαφορά πίεσης).

Η φυσική της σαπουνόφουσκας

Το παιχνίδι που μαγεύει διαχρονικά όλα τα παιδιά. Η σαπουνόφουσκα, που πολλές φορές τη βλέπουμε πολύχρωμη, οφείλεται στην επιφανειακή τάση.

Επιφανειακή τάση, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο, όταν ένα υγρό έρχεται σε επαφή με ένα αέριο, δημιουργείται μια λεπτή ελαστική μεμβράνη στην επιφάνειά του. Έχει μάλιστα την ιδιότητα να καταλαμβάνει την μικρότερη δυνατή επιφάνεια που είναι η σφαιρική. Γι αυτό και οι σαπουνόφουσκες είναι σφαιρικές. Το σαπούνι χρησιμοποιείται για να σταθεροποιηθεί η επιφανειακή τάση.

Τα διάφορα χρώματα που παρατηρούνται στις όμορφες αυτές φυσαλίδες, οφείλονται στην ανάκλαση του ηλιακού φωτός επάνω στην μεμβράνη της φούσκας

Η ενέργεια της αναπήδησης στο τραμπολίνο, και ο νόμος του Hooke

Πηδάς και εκτοξεύεσαι. Και πάλι από την αρχή. Ο Νόμος του Hooke και η ελαστική παραμόρφωση σε όλο της το μεγαλείο.

Ελαστική παραμόρφωση έχουμε, όταν το σώμα επανέρχεται στην αρχική του θέση και μορφή. Ο Hooke ανακάλυψε, ότι οι ελαστικές παραμορφώσεις είναι ανάλογες των δυνάμεων που ενεργούν στο σώμα. Άρα! Όσο πιο ψηλά πηδάς, τόσο περισσότερο αυξάνεται η δυναμική σου ενέργεια, και τόσο μεγαλύτερη επομένως, είναι η ταχύτητα με την οποία πέφτεις και χτυπάς το τραμπολίνο, αφού η δυναμική μετατρέπεται κατά ένα μέρος, σε κινητική (Διατήρηση ενέργειας). Με τη σειρά του το τραμπολίνο , τόσο μεγαλύτερη παραμόρφωση παθαίνει, και τόσο ψηλότερα σε πετάει επανερχόμενο στην αρχική του θέση.

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ισορροπημένη ανάπτυξη ενός παιδιού. Οι φυσικές επιστήμες είναι απαραίτητες για να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του, και την ίδια του τη ζωή. Η ανακάλυψη φυσικών εννοιών που κρύβονται πίσω από τα παιχνίδια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει και να αγαπήσει ένα παιδί τις επιστήμες αυτές

Πηγές:

  1. Φυσική Β΄Γυμνασίου
  2. Φυσική Α΄Λυκείου
  3. Στοιχεία Θερμοδυναμικής