Ο χρόνος φτάνει στο τέλος του και ταυτόχρονα οι ετοιμασίες για την υποδοχή του νέου έτους έχουν πάρει φωτιά. Να ετοιμάσεις το σπίτι, να επιλέξεις το μενού, να διαλέξεις σωστά τα ποτά για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, να επαληθεύσεις ότι έχεις δώρα για όλους... Μέσα σε τόσες έγνοιες αυτό που λείπει είναι η βασιλόπιτα. Να αγοράσω ή να φτιάξω; Ένα αιώνιο δίλημμα... Σαν το σπιτικό δεν έχει θα πούμε εμείς και θα παραθέσουμε μια ανεπανάληπτη συνταγή της μαμάς, που θα σου λύσει τα χέρια και θα σε αποζημιώσει στο 100%!
Υλικά
Εκτέλεση
1. Ζυμώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.
2. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά (πολύ καλά χτυπημένα), τα δάκρυα σοκολάτας, το κονιάκ και στο τέλος το αλεύρι (το οποίο έχουμε ανακατέψει με το baking powder.
3. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιόμορφο μίγμα. Μην ξεχάσετε το φλουρί!💰
4. Στρώνουμε το μίγμα σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο και ψήνουμε για 45' στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. (Οι βαθμοί και ο χρόνος εξαρτώνται από τον φούρνο που διαθέτουμε.)
5. Μόλις κάνει κρούστα από πάνω την αφαιρούμε.
6. Αφού κρυώσει περιχύνουμε με ζάχαρη άχνη!
Το έθιμο
Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό και διατηρείται όμοιο σε διάφορες παραδόσεις και περιοχές. Το γεγονός ότι τοποθετούμε νόμισμα μέσα στην πίτα οφείλεται στον Μέγα Βασίλειο ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση θέλοντας να αποτρέψει την λεηλασία της Καππαδοκίας από την επέλαση του στρατού του επάρχου, ζήτησε να του δώσουν όλοι τα χρυσαφικά τους, για να τα ανταλλάξει με την ελευθερία τους. Η λεηλασία όμως ανατράπηκε και έτσι ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε να επιστρέψει τα χρυσαφικά. Δεν γνώριζε όμως σε ποιον ανήκει το καθένα και μη θέλοντας να τους αδικήσει αναρωτιόταν τι έπρεπε να κάνει. Λέγεται τότε ότι ο Θεός του είπε να φτιάξει ζεστά ψωμιά και να μοιράσει τα χρυσαφικά. Έπειτα θα έδινε ένα στον καθένα. Έτσι κι έγινε! Ο κάθε πιστός βρήκε μέσα στο ψωμάκι του τα δικά του κοσμήματα. Το φλουρί λοιπόν συμβολίζει αυτό ακριβώς το γεγονός γι΄αυτό και η βασιλόπιτα κόβεται προς τιμή του Αγίου ανήμερα της γιορτής του!