Και βλέπεις κάτι προσωπάκια κολλημένα στο τζάμι να κοιτάζουν με προσμονή κι ελπίδα. Και κάτι ματάκια λαμπερά να περιμένουν με ανυπομονησία, κάποιες κρύες μέρες του χειμώνα, μήπως χιονίσει. Άκουσαν τους μεγάλους να λένε ότι με τέτοιο κρύο, είναι πιθανόν να έχουμε χιόνι. Και περιμένουν. Και ονειρεύονται, πώς τάχα χιονίζει. Και τρέχουν έξω, παίζουν με το χιόνι, και φτιάχνουν τον ωραιότερο χιονάνθρωπο.
Αλλά ήταν μόνο ένα όνειρο. Και απογοητευμένα, ξεκολλάνε τα προσωπάκια τους από το τζάμι, και περιμένουν την επόμενη μέρα ή κάποια μέρα του χειμώνα μήπως γίνει πραγματικότητα το όνειρό τους. Έχουν ακούσει τόσες ιστορίες για το χιόνι! Για τα παλιά τα χρόνια, που όλα ντύνονταν στα λευκά, για τα παιδιά που έπαιζαν χαρούμενα χιονοπόλεμο. Έχoυν δει και ζωγραφιές στα σχολικά τους βιβλία, με κάτι ωραίους χιονάνθρωπους, με σκουφιά και γάντια. Ακούνε βέβαια κάτι για κλιματική αλλαγή, ότι άλλαξε το κλίμα στη Γη μας και φταίει ο άνθρωπος, και άλλοι να λένε ότι δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για το χιόνι που σπάνια πέφτει.
Τι φταίει πραγματικά όμως;
Καταρχάς, η δημιουργία χιονιού, εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία της ατμόσφαιρας. Αν ο αέρας είναι παγωμένος, αλλά χωρίς ίχνος υγρασίας, τότε δεν έχουμε χιονόπτωση. Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί με απλά λόγια, γιατί τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, δεν παρατηρούνται χιονοπτώσεις, ενώ στην Αττική και την Εύβοια έχουν παρατηρηθεί το ίδιο χρονικό διάστημα μπόρες χιονιού.
Ο παγωμένος βοριάς, μας λέει, που φτάνει στην Μακεδονία τη Θράκη και τη Θεσσαλία , έρχεται από το εσωτερικό της βαλκανικής χερσονήσου, περνώντας πάνω από πεδιάδες και βουνά, και όχι πάνω από θάλασσα ή λίμνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να είναι ξηρός, χωρίς ίχνος υγρασίας. Διαλύει μάλιστα και οποιοδήποτε σύννεφο υπάρχει στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να έχουμε ήλιο, παρά το τσουχτερό κρύο. Για να υπάρξει χιονόπτωση, θα έπρεπε ο ψυχρός αέρας, να «συναντηθεί» με τα βροχοφόρα νέφη του Ιονίου, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη υγρασία. Αυτό συνέβαινε βέβαια παλαιότερα, αλλά τώρα γίνεται όλο και πιο σπάνια.
Αντίθετα με την Αττική και την Εύβοια, όπου ο παγωμένος βοριάς, περνώντας από το Αιγαίο, δημιουργεί βροχοφόρα σύννεφα (Αττική και Εύβοια βρίσκονται σχεδόν μέσα στο Αιγαίο, σε σχέση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα), εξασφαλίζοντας έτσι την απαιτούμενη υγρασία για τη δημιουργία χιονονιφάδας.
Ο μετεωρολόγος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, επισημαίνει ότι κλιματική αλλαγή, ονομάζουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι χιονοπτώσεις και οι ψυχρές εισβολές, και κάποιες φορές , να έχουμε και έντονα φαινόμενα. Ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή ο ψυχρός βοριάς θα συναντηθεί με τα βροχοφόρα σύννεφα του Ιονίου, και θα αυξηθούν οι χιονοπτώσεις, ας αφήσουμε τα παιδιά να ονειρεύονται, γιατί το χιόνι θα ξανάρθει.
Πηγές
- Ναυτεμπορική, Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος, Διευθυντής Αστεροσκοπείου Αθηνών
- Το Βήμα: Συνέντευξη Σάκη Αρναούτογλου, μετεωρολόγου