Το φως χαμηλώνει. Η μουσική πλημμυρίζει την αίθουσα. Και στο θόλο, ένας μαγικός κόσμος ξεδιπλώνεται. Πλανήτες χορεύουν, άστρα εκρήγνυνται. Και μία φωνή μας ταξιδεύει. Εξιστορεί τη θέση της Γης στο Σύμπαν μας, εξερευνά τη θέση του ανθρώπου σ΄αυτό.

Είναι το ψηφιακό πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος

Στην είσοδό του, δεσπόζει ο πρώτος Πλανηταριακός Προβολέας Zeiss Mark IV (1933-1999) δωρεά του αείμνηστου Νικολάου Βερνίκου-Ευγενίδη. Έχοντας 29.000 εξαρτήματα και 150 προβολικά συστήματα, πρόβαλε 8.900 άστρα, μεγέθους μέχρι 6,5, .Επίσης, τις κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, τους πέντε λαμπρούς πλανήτες, καθώς και την εικόνα του ορατού ουράνιου θόλου.

Μετά το 1999 το νέο ψηφιακό πλανητάριο, μας ταξιδεύει στις ομορφιές και στα μυστικά του Σύμπαντος. Και ταξιδεύοντας, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχει σημασία που και πότε, θα φτάσεις. Σημασία έχει το ταξίδι, και οι γνώσεις που αποκόμισες.

" Η Ιθάκη σ΄έδωσε το ωραίο ταξίδι" Καβάφης .

Αίθουσα προβολών

Η αίθουσα προβολών, είναι επιβλητική. Από τη στιγμή που μπαίνεις σου προκαλεί δέος. Ανεβαίνεις προσεκτικά τα σκαλιά, μιλώντας σιγά, λες και θα ενοχλήσεις κάποιον αστεροειδή που παραφυλάει. Παρόλο που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 280 θεατές, όχι μεγάλο αριθμό, πιθανόν ο τεραστίων διαστάσεων θόλος να σου προξενεί αυτό το αίσθημα.

Με διάμετρο 24,5 μέτρα και εμβαδόν 850τετραγωνικά μέτρα, φιλοξενεί όχι μόνο Γαλαξίες και πλανήτες, αλλά πολλές φορές και τον μικρόκοσμο (Μόρια, άτομα, ηλεκτρόνια κ.λ.π.)

Ακουμπάς το κεφάλι σου στο μαξιλάρι της θέσης και στο θόλο-οθόνη, ένας μαγικός κόσμος ξεδιπλώνεται. Κομήτες έρχονται κατά πάνω σου και σκύβεις το κεφάλι να μη συγκρουστείς μαζί τους, ενώ το αίσθημα ότι αιωρείσαι ανάμεσα στ' άστρα συμμετέχοντας στην κίνησή τους, είναι διαρκές καθ' όλη τη διάρκεια της προβολής. Η τεχνολογία του θόλου είναι τέτοια, ώστε να σου προξενεί την εντύπωση ότι είσαι μέρος του θεάματος. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλανητάρια στον κόσμο.

Ο πρώτος Πλανηταριακός Προβολέας Zeiss Mark IV (1933-1999),δωρεά του αείμνηστου Νικολάου Βερνίκου-Ευγενίδη

Ένας χώρος αφιερωμένος στην επιστήμη, την τεχνολογία και την τέχνη, αφού κάθε προβολή είναι προσεκτικά σκηνοθετημένη, συνοδευόμενη πάντα από μουσική μεγάλων συνθετών. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδραστική έκθεση με εκθέματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής και Ρομποτικής όπου μπορούν να πειραματιστούν παιδιά και έφηβοι. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, οι επισκέπτες, μπορούν να πειραματιστούν με την ηλεκτρική ενέργεια, τον ήχο, να αγγίζουν κεραυνούς, να παρακολουθούν την πορεία της δημιουργίας του Σύμπαντος, και τη γλώσσα του DNA.

Εκρήξεις Super Nova

"Εξάλλου κι εμείς από εκρήξεις άστρων προερχόμαστε (Super Nova),κι εκεί θα καταλήξουμε ως οφείλουμε" (Είμαστε Αστρόσκονη, Διονύσης Σιμόπουλος).

Πηγές:

Πληροφορίες Ιδρύματος Ευγενίδου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο