Θες να εντυπωσιάσεις με τις σαλάτες σου στο γιορτινό τραπέζι; Δε χρειάζεται να ψάξεις τις πιο περίεργες συνταγές ή τα πιο περίεργα υλικά. Το θέμα είναι η παρουσίαση. Εμείς σου έχουμε κάποιους πρωτότυπους τρόπους για να μετατρέψεις μια απλή και καθημερινή σαλάτα στο πιο όμορφο πιάτο του τραπεζιού!


Πολλοί νομίζουν πως ο πρωταγωνιστής ενός Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι το κυρίως πιάτο. Ήρθαμε, λοιπόν να ανατρέψουμε την άποψη αυτή και να αποδείξουμε πώς μια απλή και ταπεινή σαλατούλα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις όλων των καλεσμένων.

Σαλάτα "Χριστουγεννιάτικο δέντρο"

Πρόκειται για την απλή σαλάτα με πράσινο κατσαρό μαρούλι, τοματίνια, κράνμπερι, πιπεριές και καρότο.

Τοποθέτηση στην πιατέλα: Τοποθετούμε τα φύλλα του κατσαρού μαρουλιού το ένα πάνω στο άλλο, με τέτοιον τρόπο, ώστε οι κατσαρές τους άκρες να αποτελούν τις στρώσεις των κλαδιών του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Κόβουμε τα τοματίνια στην μέση και τα τοποθετούμε επάνω στο δέντρο παριστάνοντας με αυτά τις μεγάλες μπάλες του δέντρου κι έπειτα με τα κράνμπερι δίνουμε την εντύπωση των μικρότερων στολιδιών. Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι του καρότου, το οποίο θα κόψουμε γύρω γύρω σε μορφή αστεριού και το υπόλοιπο καρότο το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες αναπαριστώντας με αυτές, τις γιρλάντες του δέντρου. Ρίχνουμε όποια σως επιθυμούμε από πάνω καιιι..
ΤΑΝ ΤΑΑΑΝ! Το πιο όμορφο σαλατόδεντρο είναι έτοιμο για φωτογραφία!

Σαλάτα "Χιονισμένο τοπίο"

Η κλασική σαλάτα λάχανο καρότο σε μια παραλλαγή της παρασκευής της και πιο όμορφη από ποτέ!

Τοποθέτηση στην πιατέλα: Τρίβουμε σε όλη την πιατέλα μια στρώση καρότο κι έπειτα από πάνω μια καλή στρώση λάχανο το οποίο θα αναπαριστά το χιονισμένο τοπίο. Κρατάμε κάποια φύλλά λάχανο τα οποία τα κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα, την μία λίγο πιο μικρή από την άλλη και τις τοποθετούμε την μία πάνω από την άλλη σχηματίζοντας έτσι έναν χιονάνθρωπο. Χρησιμοποιούμε λίγο καρότο για την μύτη, το κασκόλ, τα κουμπάκια και τα χέρια-κλαδιά του χιονάνθρωπου. Τοποθετούμε λίγο αμύγδαλο φιλέ ως χιονονιφάδες σε όλη την πιατέλα. Περιχύνουμε με σως της επιλογής μας.
Δύσκολο να χαλάσεις τέτοιο έργο τέχνης!

Σαλάτα "Πρωτοχρονιάτικο στεφάνι"

Μια σαλάτα αποτελούμενη από πατάτα, καρότο, αρακά, αυγά, κοτόπουλο, πίκλες, μαγιονέζα, ρόδι και άνηθο. Οι ποσότητες των υλικών διαμορφώνονται ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε.
Βράζουμε τις πατάτες, το καρότο, τον αρακά, τα αυγά και το κοτόπουλο. Κόβουμε πατάτες, καρότα, αυγά πίκλες και κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια, κατά προσέγγιση, μικρά κυβάκια και τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τον αρακά και τη μαγιονέζα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί ώστε να ομογενοποιηθούν όσο γίνεται, χωρίς, όμως, να λιώσουν.
Τοποθετούμε στο κέντρο μιας μεγάλη στρογγυλής πιατέλας μια επίσης στρογγυλή φόρμα χωρίς τον πάτο της και στο κέντρο της φόρμας τοποθετούμε ένα ποτήρι έτσι ώστε μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, να το μεταφέρουμε μέσα στη φόρμα, έχοντας κρατήσει, όμως έναν κενό κύκλο στο κέντρο αυτής. Αφήνουμε τη σαλάτα να "κάτσει" για λίγο στο ψυγείο.
Μόλις την βγάλουμε από την ψύξη, αφαιρούμε την στρογγυλή φόρμα και το ποτήρι και η σαλάτα μας έχει πάρει, πλέον, την μορφή ενός χριστουγεννιάτικου στεφανιού. Τη διακοσμούμε από πάνω με άνηθο και ρόδι και είναι έτοιμη να κοσμήσει το κέντρο του Χριστουγεννιάτικού σας τραπεζιού.

Σαλάτα "Χιονάνθρωπος"

Η τελευταία σαλάτα, έχει ως βασικά υλικά το κουνουπίδι, το καρότο, τις ελιές και την κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης.
Σε μια μακρόστενη πιατέλα, τοποθετούμε τους "ανθούς" από το βρασμένο κουνουπίδι, χωρίς τα κοτσάνια τους, έτσι ώστε να σχηματίσουμε δυο μπάλες χιονιού, την μία πάνω στην άλλη και την πάνω μικρότερη από την κάτω, οι οποίες θα αποτελούν τη βάση του χιονάνθρωπού μας ⛄. Κόβουμε την πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες τις οποίες τσιγαρίζουμε ελαφρώς, έτσι ώστε να μαλακώσουν λίγο. Χρησιμοποιούμε τις λωρίδες αυτές για κασκόλ του χιονάνθρωπου καθώς και για το έδαφος στο οποίο πάνω είναι τοποθετημένος. Έπειτα, με τις ελιές θα αναπαραστήσουμε τα μάτια και τα κουμπιά του καθώς και κάποιες χιονονιφάδες γύρω από αυτόν. Τέλος, κόβουμε ένα τριγωνάκι από το καρότο για να το χρησιμοποιήσουμε ως τη μύτη του και κάποια μικρά κομματάκια καρότου τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε επίσης σαν μικρές χιονονιφάδες. Περιχύνουμε με σως της επιλογής μας. Δε θα σας πάει η καρδιά να φάτε τέτοιο αριστούργημα, αλλά κάντε την καρδιά σας πέτρα και..."τσιμπήστε" μια καροτένια μυτούλα!

💡
Βασική συμβουλή: Να χαρείτε τη διαδικασία και να τα κάνετε όλα...σαλάτα! Καλά και δημιουργικά Χριστούγεννα! 🎄

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο