Παιχνίδια και δραστηριότητες για την ανάπτυξη της λογικής σκέψης
Το παιδί από τη στιγμή της γέννησης του υπόκεινται σε συνεχείς μεταβολές του σώματος και του πνεύματος. Η καθημερινή αλληλεπίδραση και τα ερεθίσματα που λαμβάνει το βοηθούν να αναπτυχθεί σε συναισθηματικό, ψυχολογικό και γνωστικό επίπεδο.
Η λογική σκέψη είναι μια διεργασία που βοηθά να κατανοούμε καλύτερα τις αιτίες και να οδηγούμαστε σε πιο σωστά αποτελέσματα. Μπορούμε πιο εύκολα να αναγνωρίσουμε και να προβλέψουμε το τι θα συμβεί ακολουθώντας λογική σκέψη. Η ανάπτυξη της λογικής σκέψης χρειάζεται χρόνο, για να αναπτυχθεί και συνάδει με την πορεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο, όπου αρχίζουν να σκέφτονται πιο λογικά και απαλλαγμένα από εγωκεντρικά στοιχεία.
Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να αναπτύξουν όσο αυτό είναι δυνατόν το επίπεδο της λογικής τους σκέψης. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα παιχνίδι και δραστηριότητες, τα οποία οδηγούν προς την ανάπτυξη της λογικής σκέψης.
«Βάζω σε σειρά τις εικόνες»
Χρησιμοποιήστε εικόνες, που απεικονίζουν καταστάσεις της καθημερινότητας και ζητήστε του να τα βάλει σε σωστή σειρά καθώς και να εξηγήσει το γιατί. Παραδείγματος χάριν, εικόνα με ένα παιδί που τρώει, που πηγαίνει σχολείο, που βάζει τα ρούχα του και που κοιμάται. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζει οικείες εικόνες από τη ζωή του και βάση λογικής θα τα βάλει στη σειρά και θα το επεξηγήσει κιόλας.
«Βγάζω το λάθος»
Τοποθετήστε αντικείμενα μιας συγκεκριμένης ομάδας σε μια σειρά καθώς και κάποιο που δεν ταιριάζει. Δηλαδή 4 φρούτα και ένα αυτοκινητάκι. Ζητήστε να βγάλει από την ομάδα που φτιάξατε αυτό που δεν ταιριάζει. Με αυτό το παιχνίδι το παιδί πρέπει να σκεφτεί λογικά και να βρει ποια είναι η κυρίαρχη ομάδα και να αφαιρέσει το περιττό.
Πάζλ
Τα παζλ επίσης βοηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, χρησιμοποιώντας τη λογική και την παρατηρητικότητα, να βρουν το σωστό κομμάτι του παζλ για συναρμολόγηση.
«Κρυμμένος θησαυρός αλλιώς»
Τέλος ένα παιχνίδι που οδηγεί προς την κατεύθυνση αυτή είναι ένας συνδυασμός κρυμμένου θησαυρού και σωστής περιγραφής. Στο παιχνίδι αυτό το κάθε στοιχείο είναι ένα ζωγραφισμένο αντικείμενο. Ο παίκτης που θα το ανοίξει, πρέπει να το περιγράψει στους υπόλοιπους. Όταν το βρουν, το αναζητούν στο χώρο για να προχωρήσουν στο επόμενο στοιχείο και να βρουν το θησαυρό.
Η απόκτηση της λογικής σκέψης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που χρειάζεται και την κατάλληλη ηλικία για να αναπτυχθεί. Με μικρά όμως παιχνίδια και δραστηριότητες μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τη δεξιότητα αυτή, που θα τους προσφέρει μια λογική αντιμετώπιση των γεγονότων στο μέλλον.