Πειράματα φυσικής για παιδιά: Μάθηση μέσα από την εξερεύνηση

"Όλη η ζωή είναι ένα πείραμα. Όσο περισσότερα πειράματα κάνεις , τόσο το καλύτερο". Ραλφ Γουάλντο Έμερσον

Τα μεγάλα ερωτηματικά και οι απορίες των ανθρώπων για όλα τα θαυμαστά που συμβαίνουν γύρω μας οδήγησαν στην δημιουργία των Φυσικών Επιστημών ως ξεχωριστής επιστήμης, που ακολουθεί την παρακάτω συγκεκριμένη διαδικασία:

Παρατήρηση: Παρατηρώ, δηλαδή εξετάζω προσεκτικά, ερευνώ το φαινόμενο που μου κίνησε την περιέργεια και θέλω να εξηγήσω

Υπόθεση: Εάν, ο υποθετικός σύνδεσμος των φυσικών επιστημόνων. Εάν συνέβαινε αυτό, τότε… Είναι η υπόθεση που τους οδηγεί να λύσουν το μυστήριο.

Πείραμα: Με μία σειρά πειραμάτων, θα προσπαθήσουν να επαληθεύσουν την υπόθεσή τους. Και εάν αυτό συμβεί προχωράνε στη δημιουργία νόμου. Αν δεν επαληθευτεί, εγκαταλείπουν την αρχική υπόθεση, και αρχίζουν από την αρχή.

Νόμος: Επεξεργάζονται την επαληθευμένη υπόθεση, εισάγοντας μαθηματικές σχέσεις και τη μετατρέπουν σε νόμο.

Ας ξεκινήσουμε αυτή τη μαγική εξερεύνηση του κόσμου, με μερικά απλά πειράματα!

Παιχνίδια φωτός

Το σπασμένο μολύβι

Το φως μεταδίδεται από τον αέρα μέσα στο νερό που περιέχεται στο ποτήρι. Όταν όμως αλλάζει υλικό μέσο, και καθώς πέφτει στην επιφάνεια του νερού που το διαχωρίζει από τον αέρα, αλλάζει η ταχύτητά του και ταυτόχρονα εκτρέπεται από την αρχική του διεύθυνση, αλλάζοντας κατεύθυνση διάδοσης, πλησιάζοντας προς την κάθετη στο σημείο που προσπίπτει. Το φαινόμενο ονομάζεται διάθλαση, και είναι υπεύθυνο για το "σπάσιμο" του μολυβιού.

Προσπαθήστε το! Χρειάζεστε μόνο, ένα ποτήρι με νερό κι ένα μολύβι.

Το ανυψωμένο ψάρι

sellias.gr , φυσική και φωτογραφία

Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει, όπως το ψάρι στην εικόνα, να προσπαθούμε να πιάσουμε ένα αντικείμενο που μας έχει πέσει στη θάλασσα, αλλά να σκύβουμε περισσότερο για να το βρούμε, γιατί είχαμε την εντύπωση ότι ήταν πιο ψηλά όταν το βλέπαμε. Το φαινόμενο, ονομάζεται φαινόμενη ανύψωση και οφείλεται στη διάθλαση.

Καθώς ακτίνες φωτός μεταδίδονται από τον αέρα στο νερό, η ταχύτητα και η διεύθυνση διάδοσης αλλάζουν, καθώς πλησιάζουν στην επιφάνεια του νερού με την οποία διαχωρίζεται από τον αέρα. Έτσι η γωνία που σχηματίζεται με την κάθετη στο σημείο εξόδου αυξάνει. Επειδή όμως το μάτι μας δεν μπορεί να κάνει αυτή την καμπύλωση, μιας και μπορεί να δει μόνο την ευθύγραμμη διάδοση του φωτός, "βλέπει" το ψάρι στην προέκταση των ακτινώνν που βγαίνουν από το νερό. Είναι μια απατηλή εντύπωση της θέσης του ψαριού.

Δοκίμασέ το

Μπορείτε κι εσείς! Παίρνετε ένα νόμισμα κι ένα κενό δοχείο. Βάζετε το νόμισμα στο δοχείο και σε τέτοια θέση, ώστε κοιτώντας πλάγια το δοχείο, το νόμισμα μόλις να φαίνεται. Γεμίζετε το δοχείο με νερό. Ξανακοιτάξτε από την ίδια θέση το νόμισμα. Θα εκπλαγείτε! Θα έχετε την εντύπωση ότι το νόμισμα έχει ανυψωθεί.

Μέσα από τα πειράματα λοιπόν, θα ανακαλύψετε έναν καινούριο κόσμο, και θα μετατραπείτε σε εξερευνητές, ανακαλύπτοντας τα θαύματα της φύσης .

Πηγές:

  1. Φυσική και Φωτογραφία, sellias.gr
  2. Φυσική Β Γυμνασίου