Θες να φτιάξεις pancakes αλλά δεν έχεις χρόνο; Σου έχουμε μία από τις πιο εύκολες και γρήγορες συνταγές με μόνο 3 υλικά!
Η λιγούρα δε ρωτάει πότε να χτυπήσει την πόρτα μας. Συνήθως, όμως, θα είναι οι πιο ακατάλληλες στιγμές που ο χρόνος δε θα μας επιτρέπει να βγάλουμε όλη την καλλιτεχνική μας ανησυχία στην παρασκευή ενός γλυκίσματος. Ευτυχώς, βρήκαμε μια από τις πιο γρήγορες κι εύκολες συνταγές για τα αγαπημένα μας pancakes με 3 μόνο υλικά που οι περισσότεροι έχουμε οποιαδήποτε στιγμή στην κουζίνα μας. Μια συνταγή που απομνημονεύεται πανεύκολα και μας βοηθάει να έχουμε έτοιμα σπιτικά pancakes σε μόλις 10 λεπτά, χωρίς να λερώσουμε πολλά σκεύη.
Υλικά
Εκτέλεση
Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Σε ένα τηγάνι αλείφουμε λίγο βούτυρο και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ξεκινάμε να ρίχνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα μας, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα pancakes μας. Μόλις από τη μία πλευρά του μείγματος ξεκινήσουν να βγαίνουν "φουσκαλίτσες" γυρίζουμε το pancake να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Στολίζουμε τα pancakes μας με ό,τι συνοδευτικό θέλουμε. Μερικές καλές ιδέες είναι το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι, τα φρούτα, η λιωμένη σοκολάτα, το μπισκότο, το ταχίνι ή το φυστικοβούρο.
Για μια πιο ελαφριά εκδοχή των pancakes, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι με μπανάνα και μισό κουταλάκι του γλυκού baking powder.
Τα Pancakes ανά τον κόσμο
Τα Pancakes ή αλλιώς τηγανίτες ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον κόσμο ήδη από τα αρχαία χρόνια. Τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν τα απολαμβάνουν αυτό το γλύκισμα φτιαγμένο με αλεύρι σίτου, ελαιόλαδο, γάλα και μέλι, σε μια πολύ διαφορετική, βέβαια μορφή από ότι η σημερινή τους.
Στη σύγχρονη Ελλάδα, τα Pancakes ή αλλιώς οι τηγανίτες τρώγονται πιο συχνά ως γλυκό κι όχι ως γεύμα. Συνεδεύονται με μέλι, μαρμελάδα, κανέλα, πετιμέζι, φρούτα και κάποιες φορές αλμυρά με τυρί και αλαντικά. Οι επιρροές από γεύσεις του εξωτερικού, βέβαια, δε λείπουν. Μπέικον, σιρόπι σφενδάμου και φυστικοβούτυρο είναι κάποιες από τις γεύσεις που επίσης βλέπουμε πολλές φορές σε ελληνικές συνταγές pancakes.
- Στη Ρουμανία, οι τηγανίτες σερβίρονται κυρίως ως πρωινό ή απογευματινό, κι έχουν γέμιση μιας ανάμειξης μαρμελάδας, ζάχαρης άχνης και καρυδιών.
- Στην Κίνα, το ζυμάρι είναι πολύ πιο σφιχτό από τον χυλό που χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες.
- Στην Ιταλία, η τηγανίτα ονομάζεται "Crespelle" και η γέμιση τής αποτελείται κυρίως από σπανάκι και τυρί. Πολλές φορές την περιχύνουν και με σάλτσα.
- Στη Γερμανία, πέρα από τις κανονικές τηγανίτες, υπάρχουν κι αυτές που παρασκευάζονται ρίχνοντας μια ροδέλα μήλου στο χυλό της τηγανίτας κι έπειτα στο τηγάνι. Αυτές ονομάζονται Apfelkuchle και σερβίρονται με ζάχαρη και κανέλα.
- Στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, οι αντίστοιχες τηγανίτες ή αλλιώς blinchiki είναι γεμιστές με τυρί και σερβίρονται με σιρόπι βατόμουρου.