Φυσική: ένα παρεξηγημένο μάθημα
Η Φυσική είναι η Επιστήμη που προήγαγε τον πολιτισμό. Πήρε τον άνθρωπο από την εποχή των σπηλαίων, και τον έφερε στη σημερινή εποχή. Εξήγησε φυσικά φαινόμενα τα οποία είχε θεοποιήσει, και τον δίδαξε πως να προφυλάσσεται από αυτά ή να τα χρησιμοποιεί προς όφελός του. Τον 19ο αιώνα, ζωγράφοι, και όχι μόνο, μελετούσαν επισταμένα τις θεωρίες περί φωτός, ώστε να αναπαραστήσουν με πιστότητα τα έργα τους.
Είναι η Επιστήμη που μελετά την ίδια τη Ζωή. Η Επιστήμη που συναντούμε στην καθημερινότητά μας, που εξηγεί γιατί το ποτήρι δεν πέφτει από το χέρι μας, γιατί μπορούμε και περπατάμε, γιατί το τριαντάφυλλο είναι κόκκινο.
Προέκυψε από τη Φιλοσοφία, ή καλύτερα τον φιλοσοφικό στοχασμό. Με τη φιλοσοφία της Φύσης, ασχολήθηκε ο Αριστοτέλης, και μάλιστα το φιλοσοφικό του σύστημα κράτησε περίπου 20 αιώνες. Στην εποχή του Μεσαίωνα, η φλόγα της επιστημονικής σκέψης κινδύνευε να σβήσει. Ευτυχώς όμως, υπήρξαν κάποια τολμηρά πνεύματα που τη συντήρησαν. Έτσι ένα τηλεσκόπιο στράφηκε προς το φεγγάρι, ένα μικροσκόπιο στράφηκε σε μια σταγόνα νερό. Και το πάθος της εξερεύνησης , πέρασε από τον Κοπέρνικο στον Γαλιλαίο κι έφτασε στο Νεύτωνα. Και μας φωτίζει μέχρι σήμερα...
Σε κάποια φωτεινά μυαλά, σε κάποιους φυσικούς και αστρονόμους, οφείλουμε τις σημερινές μας γνώσεις για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στο πάθος αυτό , οφείλουμε την εξήγηση πολλών μυστηρίων που μας φόβιζαν. Ακόμα και το παραμύθι "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων", πιστεύουμε σήμερα ότι συμβολίζει τις αλλαγές, που επέφερε στη σκέψη η Σχετικότητα και η Κβαντομηχανική
Μέσα από τις Φ.Ε. οι μαθητές μας μπορούν να περιηγηθούν στα μυστήρια και τη γοητεία που εμφανίζει "Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο Μέγας" (Ελύτης), αρκεί να σκύψουν επάνω τους με ενδιαφέρον ώστε να "δουν" την ομορφιά τους.
Πηγές:
- Φ.Κ. Βώρος: "Η φιλοσοφία της Εκπαίδευσης" Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος
- Σκούντζος Π: "Εφτά σταγόνες στον Ωκεανό της Γνώσης", Ένωση Ελλήνων Φυσικών
- Δημητροπούλου Β: "Φυσική και Τέχνη μια μοιραία συνάντηση" , Rbooks (ebook).