Δεν είναι απλό ούτε εύκολο να ξεκινήσει ένα παιδί να παίζει μόνο του, ενώ μέχρι τώρα δεν το προτιμούσε. Είναι όμως κάτι εφικτό και κάτι άκρως απαραίτητο τόσο για τους γονείς όσο και για το ίδιο το παιδί, καθώς γίνεται ανεξάρτητο και ενισχύει την αυτοπεποίθησή του. Είδαμε κάποια από τα βασικότερα αίτια αυτού το φαινομένου και εδώ θα δώσουμε μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να παίζει μόνο του νιώθοντας ασφαλές.
Μην απομακρυνθείτε
Δώστε στο παιδί παιχνίδια που του αρέσουν και του τραβούν το ενδιαφέρον και παραμείνετε στο χώρο μαζί του κάνοντας κάτι άλλο. Είτε να τακτοποιήσετε κάτι, είτε να διαβάσετε ένα βιβλίο. Ιδανικά μην απασχοληθείτε με το κινητό σας. Για αρχή καλύτερα να μην μείνει μόνο του, αλλά ούτε και να παίξετε μαζί του. Εξηγήστε του τι πρέπει να κάνει και αφήστε το να σας παρουσιάσει το κατόρθωμά του.
Απομακρυνθείτε ελεγχόμενα
Αφού κατακτήσετε το πρώτο στάδιο, ενημερώστε το ότι θα πάτε να πιείτε ένα ποτήρι νερό και θα επιστρέψετε. Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσετε το χρόνο. Δηλαδή να είναι όντως περίπου ένα λεπτό. Αφού λειτουργήσει αυτό. Σιγά σιγά αυξήστε τα λεπτά αλλά εξηγήστε τι θα κάνετε. Για παράδειγμα θα πιω νερό, θα πλύνω το ποτήρι και θα επιστρέψω. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είστε συνεπείς στο χρόνο, για να μπορεί το παιδί να σας εμπιστεύεται
Θέστε στόχο
Δώστε στο παιδί ένα σχέδιο δράσης. Π.χ. "Θα ήθελα να φτιάξεις έναν πύργο με τουβλάκια και να μου το κάνεις έκπληξη". Έτσι θα απομακρυνθείτε από το χώρο και όταν τελειώσει το παιδί το έργο του θα έρθει όλο χαρά να σας το παρουσιάσει. Είναι απολύτως απαραίτητο να πάτε και να το θαυμάσετε αμέσως χωρίς καθυστέρηση, διαφορετικά το παιδί θα νιώσει απογοήτευση και ματαίωση, καθώς θα έχετε αθετήσει μια άτυπη συμφωνία.
Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μπορεί να χρειάζεται διαφορετικό τρόπο ή και περισσότερο χρόνο, για να κατακτήσει ένα νέο δεδομένο. Δεν χρειάζεται ούτε βιασύνη, ούτε απογοήτευση, εξάλλου δεν θα είναι για πάντα νήπια!