Θες να φτιάξεις τα αγαπημένα σου φαγητά και να τους δώσεις γεύση περιορίζοντας, όμως, το αλάτι και τα περιττά λίπη; Σου έχουμε κάποιες πολύ υγιεινές ιδέες για να το πετύχεις.

Αξιοποίησε τα λαχανικά

Τα λαχανικά είναι ένα απαραίτητο συνοδευτικό για όλα μας τα γεύματα, αν και πολλές φορές τα παραλείπουμε. Ακόμη κι αν κάποιοι δεν προτιμούν τις σαλάτες υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα λαχανικά στο φαγητό σου έτσι, ώστε να πάρεις τις απαραίτητες βιταμίνες από αυτά, καθώς και να νοστιμεύσουν το γεύμα σου. Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι να σοτάρεις σε λίγο λάδι ό, τι λαχανικά έχεις στο ψυγείο σου, όπως για παράδειγμα, κρεμμυδάκι, τομάτα, κόκκινες πιπεριές, καρότα, μανιτάρια, μελιτζάνες ή κολοκυθάκια, να ρίξεις τα μπαχαρικά της αρεσκείας σου, όπως γλυκιά πάπρικα, κύμινο ή κάρυ, λίγη μουστάρδα κι έπειτα να βάλεις λίγο νερό ώστε να ψιλοβράσουν. Μόλις δέσει η σάλτσα μπορείς να προσθέσεις και λίγο κατίκι. Αυτή η συνοδευτική σάλτσα λαχανικών μπορεί ν σε γλιτώσει από το αλάτι καθώς το κατίκι θα δίνει την αλμύρα που χρειάζεται. Συνοδεύει άνετα τα μπιφτέκια σου, το ρύζι, τις μακαρονάδες, τα ρεβίθια, την τηγανιά κοτόπουλο, μπορεί να αποτελέσει τη σάλτσα για τον κιμά και για ό,τι άλλο φανταστείς.

Αντικατάστησε το βούτυρο με αβοκάντο

Η λιπαρότητα του βουτύρου μπορεί να αντικατασταθεί σε αρκετές περιπτώσεις από αυτή του αβοκάντο. Η γεύση του αβοκάντο είναι αρκετά ουδέτερη κι ελαφριά οπότε εύκολα μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο σε συνταγές κατά κύριο λόγο κρύες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα θρεπτικό άλειμμα σε σάντουιτς και τοστ καθώς και σε ομελέτες, ώστε να δώσει τη λιπαρότητα που θα έδινε το βούτυρο, αλλά με θρεπτικά στοιχεία.

Φτιάξε σάλτσες γεμάτες γεύση

Τα περισσότερα φαγητά μπορούν να συνοδευτούν με κάποια σάλτσα. Προσπάθησε να αποφύγεις το αλάτι στο φαγητό δίνοντας παραπάνω ένταση στη γεύση της συνοδευτικής του σάλτσας. Είτε πρόκειται για σάλτσα με λαχανικά, είτε για πέστο, είτε κόκκινες, λευκές ή ό,τι χρώμα θες, οι σάλτσες μπορούν να δώσουν όλες τις νότες γεύσης που χρειάζεται το πιάτο, αντικαθιστώντας το αλάτι με: λεμόνι, λαδολέμονο, μουστάρδα, όλα τα είδη τυριού, καυτερή πιπεριά, τρούφα, σταφίδες, σκόρδο, πίκλες και ό,τι άλλο δίνει αρκετή ένταση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Υποκατάστατα

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο του αλατιού. Όσον αφορά το βούτυρο, μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από λάδι ή λάδι καρύδας, το οποίο περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο