Πώς οι νόμοι της φύσης επηρεάζουν τις ζωές των παιδιών;

Μα κοιμάσαι ακόμα; Πάλι θ' αργήσεις! Είναι η συνηθισμένη πρωινή γκρίνια μεταξύ γονιού και παιδιού.

Ίσως εκνευριζόμασταν λιγότερο, αν γνωρίζαμε ότι η δυσαρέσκεια του πρωινού ξυπνήματος , δεν είναι τίποτε άλλο παρά νόμος της φύσης που εξηγεί η φυσική.

Πρώτος νόμος του Νεύτωνα ή νόμος της αδράνειας. Η τάση των σωμάτων να αντιστέκονται στη μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης. Αδράνεια ή ΄΄τεμπελιά΄΄των σωμάτων

Το σώμα όλων μας, όπως βλέπουμε και στην εικόνα, έχει συνηθίσει στη συγκεκριμένη θέση, αυτή του ύπνου. Της χαλάρωσης δηλαδή.

Ο Νεύτωνας ζει μαζί μας

Σύμφωνα με τον πρώτο νόμο του Νεύτωνα, είναι δύσκολο να αλλάξουμε, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αντιστέκεται. Έχει συνηθίσει την κατάσταση ηρεμίας και "αρνείται" να την αλλάξει. Η "άρνηση" αυτή μεταφράζεται με την πρωινή τεμπελιά που αισθανόμαστε, στο να σηκωθούμε από το κρεβάτι.

Όταν κολυμπάμε αισθανόμαστε την ώθηση προς τα εμπρός (Αντίδραση),που μας δίνει το νερό καθώς κινούμε τα χέρια μας (Δράση). Είναι η εφαρμογή του τρίτου νόμου του Νεύτωνα (Δράση-Αντίδραση). Οι δυνάμεις δρουν πάντα κατά ζεύγη στη φύση. Δεν υπάρχει περίπτωση, ένα σώμα να ασκήσει δύναμη σε ένα άλλο (Δράση), και το δεύτερο σώμα να μην "απαντήσει" με δύναμη ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης (Αντίδραση), στο πρώτο.

Με το νερό αλληλεπιδρούμε. Με τα χέρια μας το σπρώχνουμε προς τα πίσω (Δράση), και αυτό "αντιδρά" με δύναμη αντίθετη (Αντίδραση), ωθώντας μας προς τα εμπρός. Επίσης, η δύναμη που αισθανόμαστε από τη μπάλα στο πόδι μας, είναι η Αντίδραση, στη δύναμη που βάζουμε όταν την κλωτσάμε (Δράση).

Η ζωή, είναι ο καθρέφτης της φύσης και των νόμων που τη διέπουν.

Με τραβάς σε τραβώ. Τρίτος νόμος του Νεύτωνα. Δράση-Αντίδραση
Αν δεν προσέξω πως θα ανοίξω τη βρύση, η πιεστική δύναμη του νερού με τινάζει προς τα πίσω. Δράση-Αντίδραση(my school lab)

Από την εποχή των σπηλαίων

Οι άνθρωποι των σπηλαίων δεν γνώριζαν περί τριβής, αλλά έτριβαν δύο πέτρες για ν' ανάψουν φωτιά. Κι εμείς όταν κρυώνουμε, τρίβουμε τα χέρια μας και αισθανόμαστε να ζεσταίνονται. Είναι η δύναμη που παράγει θερμότητα.

Πολλές φορές μας δυσκολεύει, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτή.

Τα μόρια των ανωμάλων τμημάτων των επιφανειών που εφάπτονται (καμία επιφάνεια δεν είναι λεία), αναπτύσσουν ισχυρές δυνάμεις έλξης (συνοχής και συνάφειας), δημιουργώντας πολυάριθμες "συγκολλήσεις". Έτσι αναπτύσσεται η τριβή. Ευτύχημα για μας, γιατί μπορούμε και κρατάμε τα αντικείμενα χωρίς να πέφτουν. Και επίσης κατορθώνουμε και περπατάμε. Όταν βαδίζουμε ασκούμε με τα πόδια μας δύναμη προς τα πίσω (Δράση), και το έδαφος ασκεί αντίθετη δύναμη προς τα εμπρός (Αντίδραση), που δεν είναι άλλη από την τριβή.

Ζούμε λοιπόν σε ένα κόσμο που τίποτα δεν είναι τυχαίο. Μας το εξηγεί η επιστήμη της Φυσικής, η επιστήμη της ζωής.

Πηγές:

Βιβλίο φυσικής Α΄λυκείου

Βιβλίο φυσικής Γ ́γυμνασίου

Ηλεκτρονικά βιβλία. edu.gr