Πόσες Ξένες Γλώσσες πρέπει να ξέρουν τα παιδιά;
Στις μέρες μας, η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν αποτελεί απλώς ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό μας, αλλά μία απαραίτητη δεξιότητα για την προσωπική και επαγγελματική μας ανέλιξη. Η γνώση ξένων γλωσσών διευρύνει τους ορίζοντές μας, ενισχύει την αίσθηση της κατανόησης και της ανοχής και συμβάλλει στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα. Όσον αφορά το πόσες ξένες γλώσσες «πρέπει» να μάθει ένα παιδί, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως το μορφωτικό επίπεδο του παιδιού, τα ενδιαφέροντά του, οι προσωπικές του προτιμήσεις και επιδιώξεις, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας στην οποία ζει, το επάγγελμα που ονειρεύεται να ακολουθήσει και γενικότερα οι μελλοντικές προοπτικές και τα οφέλη που δύναται να του προσφέρει η γνώση ξένων γλωσσών. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα δούμε μερικούς παράγοντες που θα σας βοηθήσουν ενδεχομένως στην απόφαση για το πόσες ξένες γλώσσες χρειάζεται να γνωρίζει ένα παιδί.
Βασικότεροι Παράγοντες
Γλωσσικές Δεξιότητες
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών απαιτεί κόπο και προσωπική ενασχόληση μαζί τους για αρκετό καιρό, οπότε σε περίπτωση που το παιδί μας δεν είναι "φαν" της εκμάθησης ή δυσκολεύεται στην απόκτησή τους, θα ήταν καλύτερο να μην το πιέσουμε περαιτέρω. Είναι προτιμότερο να μάθει να μιλάει και να γράφει άπταιστα σε μια ξένη γλώσσα παρά να προσπαθεί να μάθει (ταυτόχρονα) πολλές χωρίς τελικά να αποκτήσουμε επάρκεια σε καμία.
Πολιτισμικές Εμπειρίες
Κάθε ξένη γλώσσα αποτελεί ένα «παράθυρο» σε ένα νέο κόσμο. Μέσω αυτής, γνωρίζουμε τον τρόπο ζωής ενός λαού, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμά τους, το ρόλο της λογοτεχνίας και της τέχνης στη ζωή των ανθρώπων που τη μιλούν. Εάν η οικογένεια δίνει αξία και συμμερίζεται αυτές τις εμπειρίες και τις πεποιθήσεις, τότε η εκμάθηση περισσότερων ξένων γλωσσών καθίσταται επιθυμητή.
Επαγγελματικές Προοπτικές
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών και κατ’ επέκταση η απόκτηση επάρκειας πάνω σε αυτές είναι πλέον απαραίτητη για την επιδίωξη υψηλότερων θέσεων εργασίας. Ας μην ξεχνάμε, ότι υπάρχουν επαγγελματικά περιβάλλοντα στα οποία η Αγγλική είναι η βασική γλώσσα επικοινωνίας. Πέρα από αυτό, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και συνάμα της τηλεργασίας, νέες θέσεις εργασίας έρχονται στο προσκήνιο αναζητώντας στελέχη που γνωρίζουν άπταιστα ξένες γλώσσες.
Γλωσσικό Περιβάλλον
Σε περίπτωση που ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα πολυγλωσσικό περιβάλλον, η εκμάθηση περισσότερων γλωσσών μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο και να είναι λιγότερο κουραστική. Αυτό συμβαίνει διότι από μικρό το παιδί έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την ξένη γλώσσα σε προφορικό επίπεδο, όπως ακριβώς και με τη μητρική του. Εξάλλου, στις μικρότερες ηλικίες, τα παιδιά τείνουν να απορροφούν τη γνώση εύκολα και γρήγορα.
Προσωπικό Ενδιαφέρον και Κίνητρο
Η επαφή με νέους πολιτισμούς, η επιθυμία για ταξίδια και η επικοινωνία με ανθρώπους από διαφορετικό πολιτισμικό και πολιτιστικό υπόβαθρο αποτελεί για τους περισσότερους το βασικότερο κίνητρο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Επιπροσθέτως, η επιβράβευση και η προσωπική ικανοποίηση που επιφέρει η επίτευξη αυτής της δεξιότητας στα παιδιά συντελεί στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος τους για τη γλωσσομάθεια.
Συνοψίζοντας, έρευνες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν απεριόριστο αριθμό γλωσσών. Εκτός αυτού, λέγεται ότι εκείνα που σημειώνουν σημαντική πρόοδο σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες τείνουν να παρουσιάζουν αυξημένη δημιουργικότητα, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και πνευματική διαύγεια. Οι περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εκμάθηση μιας ή δυο ξένων γλωσσών πέρα από τη μητρική είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που προσφέρει σημαντικά οφέλη για το παιδί χωρίς να το υπερφορτώσει.