Σωστή χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά: Βασικές Μέθοδοι
Η τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, κυρίως για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια ψηφιακή εποχή. Η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας επέφερε μια σειρά από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην ζωή τους. Από τις αρνητικότερες συνέπειες είναι τα προβλήματα ψυχικής υγείας και οι αναπτυξιακές προκλήσεις, που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά τους. Για αυτό είναι απαραίτητό να υπάρχει οργάνωση και μεθοδολογία στην χρήση της τεχνολογίας από τους γονείς αλλά και την κοινωνία.
Βασικές μέθοδοι για την σωστή χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά
Για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν με ωφέλιμο τρόπο την τεχνολογία τα παιδία, θα πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τα οφέλη. Έπειτα θα πρέπει να θεσπιστούν όρια για την χρήση της, αλλά και η ανάλογή επίβλεψη, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι.
Οι γονείς
Είναι σημαντικό:
- να ενημερωθούν για τους κίνδυνους που κρύβει το διαδίκτυο και για το τι θα πρέπει να προσέξουν κατά τη χρήση του.
- πώς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους για το διαδίκτυο.
- να συμβουλευτούν ειδικούς .
- ανάλογα την ηλικία του παιδιού να επιτρέπουν και συγκεκριμένο χρονικό όριο για την χρήση της τεχνολογίας.
(οι ηλικιακές βαθμίδες χωρίζονται σε 6-10 ετών, 11-14 ετων, 15-18 ετών) - να δώσουν έμφαση στις συμβάσεις (βρίσκονται στο site cyberkid που προαναφέρθηκε) που ορίζονται από τους γονείς για τα παιδία.
- να ελέγχουν τα περιεχόμενα που παρακολουθούν τα παιδιά.
Γονείς και Εκπαιδευτικοί
Είναι σκόπιμο:
- να καθοδηγήσουν τα παιδιά στην επιλογή κατάλληλών περιεχομένων και εφαρμογών(αφού πρώτά έχουν ελεγχθεί από τους ίδιους).
- να ενθαρρύνουν την εποικοδομητική χρήση της τεχνολογίας για δημιουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
- να δοθεί έμφαση μεταξύ online και offline δραστηριοτήτων.
- να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.
- να υπάρχουν εργαλεία για την προστασία από το κακόβουλο λογισμικό και το ανεπιθύμητο περιεχόμενο.
Συμπεράσματα
Η ορθή χρήση της τεχνολογίας από τα παιδία αποτελεί βασικό θεμέλιο για την ανάπτυξη και την ευημερία τους. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενημερώνονται ανελλιπώς για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο και να προάγουν την βέλτιστη χρήση του. Θα πρέπει να θεσπιστούν χρονικά όρια, να επιλέγουν κατάλληλά περιεχόμενο, να εφαρμόζονται μέτρα προστασίας και να προάγεται η ισορροπία για την online και offline χρήση του. Συνεργασία μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και του ευρύτερου πλαίσιού είναι απαραίτητη για την σωστή επίτευξη των προαναφερθέντων.