🎨 Σπιτικά χρώματα ζαχαροπλαστικής για μωρά

Παρακάτω θα δούμε μερικές ιδέες, για το πως μπορούμε να φτιάξουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής κατάλληλα για μωρά, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε σε σπιτικά παιχνίδια, όπως η σπιτική πλαστελίνη ή η ζωγραφική από φυσικά χρώματα!

Για να φτιάξουμε σπιτικά χρώματα ζαχαροπλαστικής, θα χρειατούμε κυρίως λαχανικά τα οποία πρέπει να πλύνουμε, έπειτα να τα στεγνώσουμε και να τα κόψουμε σε ψιλές φέτες και τα ψήνουμε στον φούρνο, στον αέρα, στους 150° μέχρι να αποξηραθούν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα κάνουμε σκόνη στο γουδί ή στο μπλέντερ!

Ας ρίξουμε μία ματιά:

Κόκκινο και ροζ:

Για να το φτιάξετε, απλά περάστε ένα παντζάρι από τον αποχυμωτή και χρησιμοποιήστε τον χυμό του, όπως θα κάνατε και με μια συμβατική βαφή. Αν δεν έχετε αποχυμωτή, μπορείτε να ψιλοτρίψετε ένα παντζάρι στον τρίφτη, πάνω σε δυο-τρία φύλλα χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια ζουλήξτε προσεκτικά τα περιεχόμενα του χαρτιού μέσα σε ένα μπολ

Για ροζ χρώμα και για άλλους τόνους του κόκκινου, απλά αραιώστε ανάλογα τον κόκκινο χυμό με χυμό μήλου.

Κίτρινο:

Το καλύτερο υλικό για αυτό είναι ο κουρκουμάς.
Προμηθευτείτε σκόνη κουρκουμά χύμα από κάποιο σούπερ μάρκετ ή κατάστημα μπαχαρικών.
Ρίξτε 1/2 κ.τ.γ κουρκουμά σε ένα μικρό φλιτζάνι χυμό μήλου. Αν θέλετε εντόνο κίτρινο προσθέστε περισσότερη σκόνη κουρκουμά.

Πράσινο:

Για το πράσινο έχουμε πολλές επιλογές! Επιλέξτε όποιο πράσινο λαχανικό θέλετε.
Προτείνουμε σπανάκι και σπιρουλίνα.

Μωβ:

Μπορείτε να φτιάξετε μωβ χρώμα εύκολα, χρησιμοποιώντας κόκκινο λάχανο, το οποίο όλοι ξέρουμε ότι ονομάζεται κόκκινο αδίκως, αφού είναι μωβ!

Να πόσο απλό είναι:
Αφαιρέστε 4 ή 5 από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου. Πλύντε τα προσεκτικά και βάλτε τα να βράσουν με μια κούπα νερό για περίπου 5 λεπτά. Όσο λιγότερο νερό τόσο καλύτερα, αλλά πρέπει να είναι αρκετό, ώστε να βράσει χωρίς να εξατμιστεί τελείως. Στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει για αφαιρέστε τα φύλλα. Το ζουμί που μένει θα έχει ένα έντονο μωβ χρώμα.

Μπλε:

To πρόβλημα με το μπλε χρώμα είναι ότι δεν θα πάρετε ικανοποιητικό χρώμα μπλε, ό,τι κι αν κάνετε. Χωρίς χημικά, είναι μάλλον απίθανο να πετύχετε έντονο μπλε χρώμα, οπότε θα πρέπει να συμβιβαστείτε με κάτι πιο απαλό.

Θα ακολουθήσετε ακριβώς την ίδια διαδικασία, βράζοντας κόκκινο λάχανο. Μόνο που αυτή τη φορά πρέπει να αφήσετε το ζουμί να κρυώσει τελείως. Όταν έχει κρυώσει, προσθέστε μια μικροσκοπική ποσότητα μαγειρικής σόδας – πραγματικά μικροσκοπική. Καθώς το χρώμα αλλάζει από μωβ σε μπλε σχεδόν άμεσα, δοκιμάστε να ρίχνετε την σόδα λίγη-λίγη, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρετε την απόχρωση του μπλε που θέλετε.


Τα παραπάνω χρώματα μπορούν να συντηρηθούν για λίγες μέρες σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο. Είναι όμως καλύτερα να τα χρησιμοποιήσετε την ίδια μέρα που θα τα φτιάξετε, καθώς πρόκειται για φυσικά υλικά.
Το κόκκινο, το κίτρινο, το μωβ και το πράσινο μπορούν να συντηρηθούν σχετικά καλά για περίπου 3-4 μέρες, το μπλε όμως όχι.

Καλή επιτυχία!