Ενώ υπάρχει η παραδοχή για το όφελος ενός συζυγικού καυγά που εκτυλίσσεται με σεβασμό, προς την επίλυση του προβλήματος, κάποιες φορές το μέτρο χάνεται. Τότε, οι φυσιολογικές συγκρούσεις μεταξύ των γονέων παίρνουν άλλες διαστάσεις, με ολότελα αρνητικά αποτελέσματα.
Όταν δεν τηρούνται οι κανόνες
Όταν οι γονείς καυγαδίζουν μπροστά στο παιδί, χρησιμοποιώντας σκληρά, προσβλητικά λόγια, παρότι συνήθως δεν απευθύνονται σ' αυτό, το πληγώνουν βαθύτατα.
Άλλοτε, αφήνουν ανάμεσά τους να αιωρείται ένα κλίμα σιωπηλής εχθρότητας, που αμέσως γίνεται αντιληπτό από το παιδί. Εκτός από τη φυσική δυσφορία που του προκαλούν, του δημιουργούν και συναισθηματικά προβλήματα: Ο κόσμος του γίνεται ασταθής, εμφανίζει άγχος που εκδηλώνεται και σωματικά (π.χ. δυσκολεύεται να κοιμηθεί), η αυτοπεποίθησή του κλονίζεται, νιώθει ανασφάλεια και φόβο εγκατάλειψης. Κυρίως όμως, αποκτά λανθασμένο πρότυπο σχετικά με τον τρόπο που σχετίζονται οι άνθρωποι.
Τα παιδιά δεν είναι παιχνίδια
Όταν οι γονείς κακοποιούν συναισθηματικά ο ένας τον άλλον, ταυτόχρονα κακοποιούν και το παιδί τους.
Η βία, λεκτική ή σωματική, τραυματίζει την παιδική ψυχή. Πολλές φορές το παιδί επιρρίπτει ευθύνες στον εαυτό του γι' αυτό που συμβαίνει. Άλλοτε, προσπαθεί να παίξει το ρόλο του παρηγορητή και να προσφέρει στήριξη στο γονιό του, αντιστρέφοντας τους φυσιολογικούς ρόλους. Κυρίως όμως, καλείται να παλέψει με αντικρουόμενα συναισθήματα, αγάπης για το γονιό αλλά και μίσους για τη συμπεριφορά του.
Εύλογο είναι μια τέτοια κατάσταση να του δημιουργεί άγχος, κρίσεις πανικού, μείωση της σχολικής επίδοσης και της ικανότητας κοινωνικής προσαρμογής. Ως επακόλουθο, μπορεί το παιδί να αποσυρθεί κοινωνικά είτε μέσω της απομόνωσης, είτε μέσω της παραβατικότητας.