Τα Οφέλη της Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών για τα Παιδιά
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι μία εξαιρετικά σημαντική διαδικασία για όλους, καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητας. Ήδη από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα ως εξωσχολική δραστηριότητα. Τα οφέλη αυτής της διαδικασίας δεν περιορίζονται μόνο στην ανάπτυξη της γλωσσικής επικοινωνίας του παιδιού με ανθρώπους άλλων πολιτισμών, αλλά παράλληλα ενισχύουν τη δημιουργία προσωπικοτήτων που προάγουν την ανοχή και τη συμπερίληψη κάθε ανθρώπου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτισμικά στοιχεία.
Τι άλλο, όμως, μπορεί ένα παιδί να αποκομίσει από την εκμάθηση ξένων γλωσσών;
Ας δούμε παρακάτω…
Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της αυτοεκτίμησης
Πρωτίστως, ένα παιδί που ξεκινά από νωρίς την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας καθίσταται ικανό να αναπτύξει την κριτική του σκέψη, αφού μέσω της ξένης γλώσσας μπαίνει σε διαδικασίες βαθύτερης κατανόησης της μητρικής του. Αυτό συμβαίνει, διότι το παιδί αρχίζει να συγκρίνει το λεξιλόγιο, τους γραμματικούς κανόνες, τους ήχους, τον τρόπο γραφής των γραμμάτων και πολλά άλλα. Συνεπώς, είναι σε θέση να καταλάβει τις διαφορές και τις ομοιότητες τους και να αναζητήσει τρόπους «κωδικοποίησης», οι οποίοι ενδεχομένως να το βοηθήσουν στην καλύτερη απόδοση όχι μόνο της ξένης γλώσσας αλλά και της μητρικής του. Παράλληλα, μιλώντας και μαθαίνοντας την ξένη γλώσσα, το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, καθώς οι καλές επιδόσεις σε αυτή αποτελούν ένα σπουδαίο επίτευγμα. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με έρευνες, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να ενισχύσει το μαθησιακό αποτέλεσμα ενός παιδιού και στα υπόλοιπα σχολικά μαθήματα.
Βελτίωση της μνήμης
Πέρα από αυτά, η εκμάθηση μιας γλώσσας βοηθά το παιδί να βελτιώσει τη μνήμη του. Η μελέτη και η χρήση νέου λεξιλογίου καθώς και γραμματικών και συντακτικών κανόνων, οι οποίοι είναι συχνά πρωτόγνωροι για τα παιδιά διευκολύνει την ικανότητα αποθήκευσης πληροφοριών. Επιπλέον, τα παιδιά που τυγχάνει να έχουν καλύτερη μνήμη, εμφανίζουν υψηλές δεξιότητες στην επεξεργασία και έπειτα στην επίλυση προβλημάτων καθώς και στην εύρεση τρόπων και τεχνικών συγκέντρωσης. Εξάλλου, είναι γνωστό, ότι η γλωσσομάθεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσοχή και τη συγκέντρωση, καθώς τα παιδιά χρειάζεται να αναπτύξουν συγκεκριμένους μνημονικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα συντελέσουν στην εκμάθηση και την απορρόφηση των πληροφοριών.
Η αναγκαιότητα της γλωσσομάθειας σήμερα
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών και κατά συνέπεια η απόκτηση ενός πιστοποιητικού κρίνεται απαραίτητο προσόν στις μέρες μας και αποτελεί έναν σπουδαίο σύμμαχο στους νέους που θα επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν σπουδές στο εξωτερικό ή να επιδιώξουν επαγγελματική καριέρα εκεί. Επίσης, η γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας κρίνεται αναγκαία για την εισαγωγή ενός εφήβου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για παράδειγμα, προκειμένου ένας μαθητής/μια μαθήτρια να επιτύχει την εισαγωγή του στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, θα πρέπει να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και στο μάθημα των Αγγλικών. Εκτός αυτού, η άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας είναι προαπαιτούμενη σε περίπτωση που το παιδί επιθυμήσει να συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, όπως το Erasmus+ κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων.
Συμπερασματικά, η εκμάθηση γλωσσών αποτελεί πολύτιμο εφόδιο που συμβάλλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι πολλά και γι' αυτό το λόγο συνιστά ισχυρό θεμέλιο για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ως άτομα πρώτα και αργότερα ως πολίτες του σύγχρονου κόσμου.