Στην Ελλάδα το φαγητό ήταν αυτό που πάντα ένωνε το λαό μας. Πάνω σε ένα τραπέζι ενώνονταν οι οικογένειες, οι συγγενείς, οι φίλοι και μοιράζονταν τις χαρές τους, τις λύπες τους, τον καημό τους. Πλούσιο ή φτωχικό ένα τραπέζι ήταν μέρα γιορτής. Και το οικογενειακό καθημερινό τραπέζι μια συνήθεια που όλα τα μέλη της οικογένειας ασπάζονταν. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης όμως ζωής οδηγούν στην απομάκρυνση αυτού του μοτίβου και τα οικογενειακά τραπέζια είναι μια πολυτέλεια που απολαμβάνουμε τις Κυριακές ή σε επίσημες γιορτές. Το κάθε μέλος της οικογένειας έχει πολλές υποχρεώσεις και λειτουργεί αυτόνομα σε δικό του χρόνο. Κάπως έτσι καταλήγει να τρώει ο καθένας μόνος του συνήθως μπροστά στην τηλεόραση ή μπροστά από ένα κινητό. Το οικογενειακό δείπνο όμως έχει τεράστια σημασία. Στο οικογενειακό τραπέζι δεν καταναλώνουμε απλά τροφή, δεν χορταίνουμε μόνο την πείνα μας. Στο οικογενειακό τραπέζι "γευόμαστε" την φροντίδα της μαμάς, "κλειδώνουμε" έναν χρόνο, στον οποίο μπορούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας ή ό,τι μας απασχόλησε μέσα στη μέρα, δημιουργούμε αναμνήσεις, "χορταίνουμε" την ανάγκη μας για επαφή και αγάπη.
Πριν κάτσουμε στο τραπέζι
Το οικογενειακό δείπνο και τα οφέλη του ξεκινούν πολύ πριν κάτσει η οικογένεια στο τραπέζι. Ξεκινάει με την προετοιμασία του δείπνου. Πατροπαράδοτα συνηθίζεται την προετοιμασία του φαγητού να αναλαμβάνει η μητέρα. Σήμερα όμως όλο και συχνότερα θα συναντήσουμε μπαμπάδες στην κουζίνα και ακόμα καλύτερα όλη την οικογένεια. Αν υπάρχει ο χρόνος είναι σπουδαίο να μοιραζόμαστε την προετοιμασία του γεύματος όλοι μαζί. Είναι κοινός χρόνος, είναι δημιουργικός χρόνος, χρόνος που αφιερώνουμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά για να φροντίσει τον άλλον. Κατά την προετοιμασία τα παιδιά μπορούν να μάθουν τα υλικά, τον τρόπο που μαγειρεύονται, τον χρόνο που χρειάζεται και μέσα από όλα αυτά να εκτιμήσουν την προσπάθεια των γονέων αλλά και το ίδιο το φαγητό. Είναι πολύ πιο εύκολο τα παιδιά μας να φάνε ένα φαγητό που τα ίδια έχουν μαγειρέψει παρά ένα φαγητό που θα βρουν έτοιμο στο πιάτο τους. Συνέχεια έχει το στρώσιμο του τραπεζιού. Ανάλογα με την ηλικία τους τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν και αυτά. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να τους δώσουμε και την πρωτοβουλία να φτιάξουν το τραπέζι όπως εκείνα θέλουν. Έτσι θα νιώσουν ικανά και σημαντικά, ισότιμα μέλη της οικογένειας. Η αυτοπεποίθηση τους θα τονωθεί και όσο περνάει ο καιρός θα νιώθουν όλο και σίγουρα να δοκιμάσουν να καταφέρουν και άλλα πράγματα.
Συζητώντας την καθημερινότητα
Στο τραπέζι συνήθως θα κάτσουμε όλοι έχοντας ο καθένας διαφορετικές σκέψεις στο μυαλό του. Σκοπός του οικογενειακού δείπνου είναι όταν σηκωθούμε από το τραπέζι να έχει "αδειάσει" το μυαλό μας μαζί με τα πιάτα μας. Είναι σημαντικό στον χρόνο αυτό να είμαστε απερίσπαστοι και πρόθυμοι να τον αφιερώσουμε στην οικογένεια μας. Μακριά από οθόνες, τηλεόραση και κινητά. Χρόνος οπτικής επαφής και συναισθηματικής προσέγγισης. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, όλα τα μέλη μπορούν να πουν πως πέρασαν τη μέρα τους. Με αυτό τον τρόπο γνωριζόμαστε καλύτερα, συμβαδίζουμε. Παίρνουμε χαρά από τα θετικά συμβάντα και συμπονούμε ο ένας τον άλλον προσπαθώντας αυτόματα να απαλύνουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα. Ακόμα και μόνο μέσα από την περιγραφή της μέρας, το κάθε μέλος μπορεί να νιώσει και να λάβει ποικίλα συναισθήματα. Ειδικά τα παιδιά μπορούν να λάβουν την προσοχή των γονιών, την κατανόηση, την στήριξη στην επίλυση κάποιου προβλήματος. Οι γονείς δε, αισθάνονται πιο δυνατοί γνωρίζοντας τι συμβαίνει στη ζωή των παιδιών τους και νιώθουν πως διατηρούν τον έλεγχο, γεγονός που αποτελεί βασικό τους μέλημα.
Διασκεδάζοντας
Στον χρόνο αυτό είναι σίγουρο πως μπορούμε να διασκεδάσουμε. Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα συμβεί κάτι αστείο, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι κάποιος θα αναφέρει κάτι αστείο που του συνέβη μέσα στη μέρα. Πιθανότατα ο καθένας μας θα θυμηθεί κάτι αντίστοιχο από το παρελθόν, κάποιο παρόμοιο περιστατικό που συνέβη σε αυτόν ή σε κάποιο φίλο του. Κατά τη διάρκεια οικογενειακών δείπνων τα παιδιά θα ανακαλύψουν και θα αναπτύξουν το χιούμορ τους. Θα γελάσουμε, θα θυμηθούμε και θα ξαναγελάσουμε. Το γέλιο, σύμφωνα με μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι το μυστικό της μακροζωίας. Μέσα από αυτές τις χαρούμενες στιγμές θα αποτάξουμε το άγχος και θα απολαύσουμε το παρόν.
Σχεδιάζοντας το μέλλον
Κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού δείπνου είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Για να οργανώσουμε κάποια εκδρομή, κάποιο πάρτυ, το πως θα περάσουμε στις γιορτές, το που θα πάμε το καλοκαίρι. Ο σχεδιασμός αυτός θα προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία στα μέλη της. Τα παιδιά θα μάθουν να μιλούν, να τεκμηριώνουν, να διαπραγματεύονται, να ακούν, να "χάνουν" στη διαπραγμάτευση. Θα μάθουν να σέβονται τον συνομιλητή τους, την άποψη του ακόμα και αν διαφωνούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους στην περίπτωση μιας μη ικανοποιητικής έκβασης για εκείνα.
Όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος
Η ζωή μας όμως τρέχει και το καθημερινό δείπνο έχει σύντομη διάρκεια. Ακόμα και η προετοιμασία του δείπνου κάποιες φορές στέκεται αδύνατη. Ακόμα και τότε όμως η συνάντηση πρέπει να παραμένει σταθερή. Ας παραγγείλουμε κάτι έτοιμο, ας κάτσουμε στον καναπέ και ας φάμε κάτι σε πακέτο. Αρκεί να είμαστε όλοι μαζί, αρκεί να ξέρουμε πως έχουμε ο ένας τον άλλον κάθε μέρα, αρκεί να νιώσουμε την ασφάλεια και την οικειότητα που μας παρέχει η οικογένεια μας. Μπορούμε να μιλήσουμε όπως πάντα ή μπορεί να μείνουμε σιωπηλοί. Μπορούμε να φοράμε τα καλά μας ρούχα ή τις πιζάμες μας. Το οικογενειακό δείπνο είναι σημαντικό γιατί, όταν είμαστε με την οικογένεια μας, μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας!