Τάξη Προνηπίου: Τι να περιμένουν οι γονείς
Σε λίγο καιρό ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, που σημαίνει νέες προκλήσεις, νέες καταστάσεις, νέα δεδομένα. Ανεξάρτητα αν το παιδί σας έχει φοιτήσει σε κάποιο σχολικό πλαίσιο τον προηγούμενο χρόνο, τώρα θα πρέπει να ενταχθεί στην τάξη του προνηπίου, καθώς τα τελευταία χρόνια η φοίτηση είναι υποχρεωτική.
Σκοπός και Στόχοι
Ο σκοπός της ομάδας των προνηπίων είναι να ενταχθούν τα παιδιά ομαλά στην δομή του σχολείου, να πάρουν – ας πούμε - μια "γεύση" της σχολικής ζωής. Όπως και στο νηπιαγωγείο, υπάρχουν κάποιοι στόχοι που ο κάθε εκπαιδευτικός καλείται να εντάξει στο πρόγραμμα και να προσπαθήσει να τους πετύχει. Σαν γονείς λοιπόν γνωρίζοντας κάποιους από αυτούς, θα είστε σε θέση να ξέρετε τι θα πρέπει να περιμένετε:
- Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων: Θα γίνονται δραστηριότητες με στόχο τα παιδιά να αναπτύξουν τόσο την λεπτή τους κινητικότητα, όσο και την αδρή. Αυτό σημαίνει πως το παιδί θα έρθει σε επαφή με υλικά, με αντικείμενα και παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να χειρίζεται καλύτερα το σώμα του, τα δάχτυλα του, να συντονίζει καλύτερα το χέρι και το μάτι του, τις κινήσεις του. Θα πρέπει λοιπόν, σταδιακά να βλέπετε βελτίωση και μπορείτε να εντάξετε κι εσείς αντίστοιχες δραστηριότητες στο σπίτι αν το θεωρήσετε απαραίτητο.
- Ανεξαρτητοποίηση: Το παιδί θα αρχίσει να νιώθει πιο ανεξάρτητο γιατί θα αναγκαστεί να αναλάβει πρωτοβουλίες: να φροντίζει τον εαυτό του, τους άλλους και το χώρο. Αυτό είναι κάτι που είναι θεμιτό, γιατί μέσα στην οικογένεια μπορεί να υπολειτουργεί η ανεξαρτησία του κάτι που έχει αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και την ανάπτυξη του.
- Μαθαίνω να επικοινωνώ: Βασικός στόχος του προνηπίου και του νηπιαγωγείου, είναι τα παιδιά να μάθουν να επικοινωνούν και να εκφράζονται σωστά, να χρησιμοποιούν κανόνες και ευγενικούς τρόπους και να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση τους. Αυτά είναι πολύ σημαντικά εφόδια, όχι μόνο για το σχολείο αλλά και για τη ζωή.
- Συναισθήματα: Επίσης ένας βασικός στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν τόσο τα συναισθήματα τους όσο και τα συναισθήματα του άλλου που έχουν απέναντι τους, να μάθουν τρόπους διαχείρισης και μείωσης της έντασης του συναισθήματος και να μπορέσουν να αποδεχτούν όλα τα συναισθήματα ισάξια.
- Εκπαιδευτικές δεξιότητες: Φυσικά, υπάρχουν και οι μαθησιακοί στόχοι, όπου τα παιδιά θα κατακτούν καινούργιες γνώσεις, θα πειραματίζονται, θα ανακαλύπτουν και θα προετοιμαστούν σταδιακά για τις επόμενες τάξεις (εκμάθηση βασικών μαθηματικών εννοιών, εμπλουτισμός λεξιλογίου κτλ).
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι καλό να τα ξέρουμε πριν την ένταξη του παιδιού στο προνήπιο:
Προσαρμογή: Για κάποια παιδιά, οι πρώτες μέρες ίσως να είναι δύσκολες. Αυτό σημαίνει πως ίσως υπάρξουν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως δυσκολία στον αποχωρισμό, κλάματα κτλ. Να έχετε κατά νου πως αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό και το βιώνουν πολλά παιδιά. Η συμβουλή είναι να επιλέξετε να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο όποιος ενήλικας από την οικογένεια είναι πιο ψύχραιμος και μπορεί να είναι σταθερός απέναντι στο παιδί. Και αυτό γιατί το παιδί καταλαβαίνει την ψυχολογική μας κατάσταση και αν νιώσει πως υπάρχουν αμφιβολίες ή δεύτερες σκέψεις σχετικά με το σχολείο θα δυσκολευτεί να ενταχθεί.
Συνήθως, αυτές οι καταστάσεις δεν κρατάνε πολλές μέρες. Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι αν συναντήσουμε τέτοιες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όταν το παιδί θα έχει μάθει το περιβάλλον και το χώρο. Τότε, θα πρέπει να συζητήσουμε με τους εκπαιδευτικούς και να παρατηρήσουμε τι είναι αυτό που ενοχλεί το παιδί.
Τουαλέτα και ανεξαρτησία: Πριν την ένταξη στο προνήπιο (ειδικά αν είναι σε δημόσια δομή), θα πρέπει να το παιδί να έχει μάθει πώς να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα και να αυτοεξυπηρετείται. Επίσης, καλό είναι να έχει μάθει πώς να διαχειρίζεται το φαγητό του, πώς να χρησιμοποιεί το κουταλάκι, πώς να μαζεύει τα πράγματα του κτλ. Γενικά, όσο περισσότερες ευκαιρίες ανεξαρτητοποίησης του δίνετε τόσο περισσότερο το βοηθάτε στην νέα συνθήκη.
Και η σχολική χρονιά ξεκινά…!
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να βοηθήσετε το παιδί σας ανάλογα με την ηλικία του. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν τα αναπτυξιακά ορόσημα, που είναι εύκολο να τα βρείτε στο διαδίκτυο. Όμως, παρόλο που αυτά τα ορόσημα είναι ένας οδηγός, πρέπει να έχουμε κατά νου πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν κάτι σας προβληματίσει, μιλήστε με τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα σας εξηγήσει και θα σας καθοδηγήσει.
Καλή σχολική χρονιά!