Μαθαίνω να τακτοποιώ το παιδικό δωμάτιο

Τι σημαίνει τακτοποιώ; Ποιώ τάξη. Δηλαδή με απλά λόγια βάζω τα πράγματα στη θέση τους. Και ποια είναι η θέση τους; Δύσκολο ερώτημα. Για έναν ενήλικα είναι πιθανώς δεδομένο ότι τα βιβλία πρέπει να τοποθετηθούν στα ράφια της βιβλιοθήκης. Στην οπτική ενός μικρού παιδιού τα βιβλία μπορεί να έχουν τη θέση τους στο πάτωμα. Ακούγεται παράδοξο, είναι όμως αληθές!


Αν και η τάξη βοηθά την ανάπτυξη του παιδιού και την ψυχική του ισορροπία, το ίδιο το παιδί επιθυμεί να μετατρέπει το αρμονικό περιβάλλον του σε "χάος"! Έρευνες έχουν δείξει πως ο εγκέφαλος των παιδιών ενεργοποιείται καθώς τα μάτια τους πηγαίνουν από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Η φαντασία τους καλπάζει και μελλοντικά έχουν καλύτερες επιδόσεις στη γεωμετρία. Είναι ωφέλιμο λοιπόν να τους επιτρέπουμε την δημιουργική "αταξία". Ωστόσο χρειάζεται να μαθαίνουν πως το περιβάλλον πρέπει να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση μετά από κάθε "επιδρομή". Πώς θα το μάθουν αυτό; Αρχικά υπομονή και ηρεμία!

Κάθε ηλικία θέλει τον τρόπο της

Το ενός έτους παιδί δεν θα μπει καν σε διαδικασία τακτοποίησης, γιατί δεν αντιλαμβάνεται ότι κάτι πάει "λάθος". Πρέπει λοιπόν να βάλουμε μια δελεαστική συνθήκη, ώστε να μπορέσει σιγά σιγά να γνωρίσει την τακτοποίηση. Για παράδειγμα: " Ας τοποθετήσουμε τα αυτοκινητάκια στο γκαράζ, όπως βάζουμε και το δικό μας αμάξι".
Σε ένα μεγαλύτερο παιδί μπορούμε να δώσουμε επιλογές για το ποια ομάδα παιχνιδιών θα μαζέψει το παιδί και ποια εμείς. Έτσι η συνεργασία θα το κάνει να νιώσει ομαδικό πνεύμα και αυτοπεποίθηση.
Αν έχει ξεπεράσει την ηλικία των 2 ετών καλό θα ήταν να το ρωτήσουμε. Είναι σημαντικό γι΄αυτά να νιώθουν τον σεβασμό από μέρους μας, αφού κι εμείς επιδιώκουμε τον δικό τους. Συνεπώς αν θέλουμε να βοηθήσουμε μπορούμε να το κάνουμε εφόσον μας επιτραπεί!
Στην νηπιακή πια ηλικία είναι σε θέση να βάλει τάξη, αλλά χρειάζεται σωστή κατεύθυνση, ανατροφοδότηση και επιβράβευση! Για παράδειγμα αναθέστε του να μαζέψει ας πούμε τις κούκλες και να σας φωνάξει, για να δείτε τι κατάφερε!

💡
Αυτές οι ηλικίες χρειάζονται σαφείς οδηγίες. Η θυμωμένη εντολή: "Μάζεψε το δωμάτιό σου" αποφέρει στο παιδί άγχος, χωρίς κανένα θεμιτό αποτέλεσμα!