Τι είναι ο θηλασμός

Ως μητρικός θηλασμός ορίζεται η παροχή γάλακτος από τη μητέρα στο νεογέννητο βρέφος της, όταν το τελευταίο τοποθετείται με τα χείλη του στη θηλαία άλω του μαστού της και πραγματοποιεί θηλαστικές και απομυζητικές κινήσεις καθώς φέρει το αντανακλαστικό του θηλασμού από γεννήσεως (WHO, 2022). Ο θηλασμός είναι μιας εγγενής συμπεριφορά και φυσικότητα όλων των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, ενώ η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, συνιστά τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό ως ιδανική και πλήρης διατροφή για τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους, και συστήνει να συνεχίζεται και μετά την προσθήκη των στερεών, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, ενώ μπορεί να συνεχισθεί, για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί (Chung, & Raman, 2007)

Βιολογικά Οφέλη Του Θηλασμού

Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές μελέτες με σκοπό την διερεύνηση του πραγματικού οφέλους στα θηλάζοντα βρέφη και στις μητέρες τους. Ισχυρά τεκμηριωμένα οφέλη για το βρέφος είναι ότι μειώνονται οι πιθανότητες ωτίτιδων, λοιμώξεων γαστρεντερικού, λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ενώ υπό τεκμηρίωση είναι ότι ο θηλασμός συμβάλλει στις καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και στη μείωση ατοπικών παθήσεων, στην συχνότητα άσθματος, του κινδύνου παχυσαρκίας και του παιδικού καρκίνου (Dieterich, Felice, O’ Sullivan, & Rasmussen, 2013). Αντίστοιχα, για την μητέρα, ισχυρά τεκμηριωμένα οφέλη είναι η γρήγορη απώλεια βάρους και η μείωση κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ενώ υπό διερεύνηση είναι αν η μητέρα μέσω του θηλασμού περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2 (Dieterich, Felice, O’ Sullivan, & Rasmussen, 2013).

Ψυχολογικά Οφέλη Του Θηλασμού

Λίγες έρευνες έχουν ασχοληθεί με το πως οι εμπειρίες της πρώιμης ζωής συνδέονται με τις ατομικές διαφορές της προσωπικότητας στην ενήλικη ζωή (Sutin, 2016). Η ενδελεχέστερη έρευνα, συσχέτισης βρεφικού θηλασμού με την ενήλικη προσωπικότητα πραγματοποιήθηκε στην Αμερική και συγκεκριμένα εξετάστηκαν οι διαφορές στους παράγοντες προσωπικότητας, βάσει του μοντέλου των πέντε παραγόντων προσωπικότητας, σε σχέση με την κατάσταση θηλασμού (Sutin, 2016). Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι τα άτομα που είχαν θηλαστεί παρουσίαζαν μειωμένο τον παράγοντα του νευρωτισμού που αφορά τα αισθήματα ντροπής, φόβου, θυμού, ανησυχίας και αυξημένους τους παράγοντες της συγκαταβατικότητας και της ανοιχτής αντίληψης που αφορούν την διαπροσωπική συσχέτιση, φιλικότητα, ευγένεια, συμπόνια, γενναιοδωρία και την παραγωγική σκέψη, φαντασία και δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων αντίστοιχα (Sutin, 2016). Μια επιπρόσθετη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 στην Βραζιλία, απέδειξε ότι τα άτομα που είχαν θηλάσει για μικρότερο χρονικό διάστημα παρουσίαζαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και κοινωνική φοβία κατά την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή τους (Loret de Mola, et al., 2015).

Συμπερασματικά

Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που αφενός προσφέρει πολλά οφέλη στην σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού και της μητέρας, αφετέρου συμβάλλει στην ενίσχυση της μεταξύ τους σχέσης. Η διάρκεια αυτού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η επιθυμία της μητέρας – παιδιού, η ποσότητα παραγόμενου γάλατος, η καθημερινότητα της μητέρας, η ψυχολογική της κατάσταση και τις λοιπές της υποχρεώσεις. Συμβουλευτικά, προς όφελος και των δύο προτείνεται η σταδιακή, και όχι απότομη, μείωση του θηλασμού και η χρήση κατάλληλων προϊόντων που θα βοηθήσουν το βρέφος να μεταβεί στα επόμενα στάδια σίτισης και ανάπτυξης.

Βιβλιογραφία

  • Chung, M., & Raman, G. (2007). Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries. Evid Rep Tecnol Assess, 153: 1-186.
  • Dieterich, CM., Felice, J., O’Sullivan, E., & Rasmussen, K. (2013). Breastfeeding and health outcomes for the mother – infant dyad. Pediar Clin North Am, 60 (1): 31-48.
  • Loret de Mola, C., et al. (2015). Breastfeeding and mental health in adulthood: A birth cohort study in Brazil. Epidemiol, 132 : 572–575.
  • Sutin, A., et al. (2016). Breastfeeding and adult personality. Eur J Pers, 30(5): 484-491
  • World Health Organization (2024). Health topics. Retrieved from: https:// https://www.who.int/news-room/questions-and-answers
Κοινοποίησε αυτό το άρθρο