Αντιμετωπίζετε συχνά την αδυναμία του παιδιού σας να ελέγξει την ένταση της φωνής του; Το παιδί σας μιλάει δυνατά σε ακατάλληλες ώρες και στιγμές; Αν προβληματίζεστε κι εσείς για το πώς να διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση, αυτό το άρθρο είναι για εσάς.
Πολλά είναι τα παιδιά που σε μικρή ηλικία δεν αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα τον τόνο της φωνής που πρέπει να διατηρήσουν στην εκάστοτε περίσταση. Μερικά παιδιά θα χρησιμοποιήσουν δυνατό τόνο στη φωνή τους ακόμη κι αν θέλουν να πουν κάτι, χωρίς απαραίτητα να βρίσκονται σε κάποια σύγχυση.
Γιατί μπορεί να φωνάζει το παιδί;
Η αδυναμία διαχείρισης της έντασης της φωνής από το παιδί αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο. Ο λόγος αφορά την έλλειψη κατανόησης του παιδιού για τις κοινωνικές συνθήκες στις οποίες δεν "αρμόζει" να μιλάει με δυνατή φωνή. Κάποιες από τις κοινωνικές, αυτές, συνθήκες μπορεί να είναι το να κοιμάται κάποιος στο σπίτι και το παιδί να χρησιμοποιεί δυνατή φωνή για να μιλήσει. Μια άλλη συνθήκη είναι το να βρίσκεται σε έναν χώρο όπου πρέπει να επικρατεί χαμηλόφωνη ομιλία έως απόλυτη ησυχία όπως σε θέατρα, σινεμά, θρησκευτικές εκδηλώσεις κλπ. Ακόμη και στο δρόμο πολλές φορές όταν το παιδί χρειαστεί να επικοινωνήσει μια προσωπική πληροφορία , επιλέγει να μιλήσει με δυνατή φωνή. Η αδυναμία διαχείρισης της φωνής του παιδιού μπορεί να φέρει τους γονείς σε δύσκολη θέση απέναντι στον κοινωνικό περίγυρο ή να είναι ενοχλητική ακόμη και για τους ίδιους.
Πέρα από την αδυναμία κατανόησης του παιδιού, η δυνατή φωνή μπορεί να χρησιμοποιείται από τα παιδιά ως μέσο, για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών ή των γύρω τους. Μπορεί, δηλαδή, να αντιλαμβάνονται πως αυτός ο τόνος δεν είναι κατάλληλος για την περίσταση στην οποία βρίσκονται αλλά μέσω αυτού, να προσπαθούν να "πιέσουν" τους γονείς, ώστε να κερδίσουν κάτι που θέλουν.
Μια διαταραχή στο λόγο του παιδιού μπορεί να είναι, επίσης, ένας λόγος για τον οποίο το παιδί φωνάζει πολλές φορές όταν μιλάει. Μη έχοντας άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει τη δυσκολία στην ομιλία του, προσπαθεί ασυνείδητα να τη "διορθώσει" φωνάζοντας, αντί να μιλάει σε κανονικό τόνο.
Πώς μπορεί να περιοριστεί αυτή η συνήθεια;
Είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της κατάλληλης έντασης της φωνής στην εκάστοτε περίσταση.
- Εξηγήστε τους ποιος ενοχλείται κάθε φορά από τη δυνατή φωνή τους και γιατί. Κάποιος κοιμάται; Κάποιος ηθοποιός επί σκηνής μπορεί να μπερδέψει τα λόγια του; Κάποιος θα ακούσει μια πληροφορία που δεν χρειάζεται να μάθει; Πάντα κάποιος λόγος θα υπάρχει. Είτε αυτός είναι κοινωνικός είτε προσωπικός.
- Όταν παρατηρήσετε ότι το παιδί θα μιλήσει πιο δυνατά από ότι θα έπρεπε, κρατήστε τη δική σας φωνή σε χαμηλά επίπεδα και απαντήστε του κανονικά, όπως θα του απαντούσατε, δίνοντάς του την ευκαιρία να καταλάβει από μόνο του πως ο τόνος του δεν είναι "σωστός".
- Στην περίπτωση που υπάρχει κάποια διαταραχή λόγου, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον λογοθεραπευτή για το παιδί σας. Η κατάλληλη υποστήριξη θα το βοηθήσει να βελτιώσει το λόγο του και να επικοινωνεί σε φυσιολογικά πλαίσια τόνου φωνής.
- Σε κάθε περίπτωση, το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, μια ξεχωριστή προσωπικότητα που θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση και είναι πολύ σημαντικό να ψάχνουμε τρόπους προσέγγισης που να ταιριάζουν στο καθένα.