Για την ιστορία....

Η 1η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως η εναρκτήρια ημέρα ενός ολόκληρου χρόνου.  Αυτό το οφείλουμε στον αυτοκράτορα της  Ρώμης, τον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος το 46 Π.Χ., πρόσθεσε 90 ημέρες στο ημερολόγιο εκείνης της εποχής, ώστε να συντονιστούν οι ημέρες του χρόνου, με μια πλήρη περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο.

Πώς γιορτάζουμε στην Ελλάδα;

Η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα, αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, στόχους που θέλουμε να πετύχουμε. Γιορτάζεται παγκοσμίως φαντασμαγορικά και είναι πολλά και διάφορα τα έθιμα που την συνοδεύουν. 

Στην Ελλάδα, εξέχοντα ρόλο έχει το πρωτοχρονιάτικο οικογενειακό τραπέζι.  Οι Έλληνες εξακολουθούμε να συγκεντρωνόμαστε οικογενειακώς την ιδιαίτερη αυτή ημέρα.  Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθούμε με τα συγγενικά μας πρόσωπα, που πιθανόν να μην βλέπουμε συχνά λόγω του απαιτητικού τρόπου ζωής και των διαφορετικών προγραμμάτων των μελών των οικογενειών.  Αρκετές ημέρες πριν το πρώτο γεύμα του χρόνου, αρχίζουν οι συζητήσεις και οι προετοιμασίες για να απολαύσουν όλοι το γιορτινό αυτό αντάμωμα.

Συνήθως η οικογένειες μαζεύονται στο σπίτι των γονιών τους, όπου η γιαγιά με μεγάλη χαρά ετοιμάζει ποικιλία εδεσμάτων και μαζί με τον παππού καλοδέχονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους.  Τα παιδιά με τη σειρά τους, βοηθούν τη γιαγιά όπου χρειάζεται και φέρνουν επίσης κάποιο επιπλέον φαγητό και γλυκά για το επιδόρπιο.

Η αξία για τους ηλικιωμένους

Για τους ηλικιωμένους είναι μια πολύ σημαντική συνάθροιση.  Για έναν ακόμη χρόνο, είναι γεροί και τυχεροί που μπορούν να ευχαριστηθούν την παρέα των παιδιών και των εγγονών τους, να συζητήσουν για τη ζωή τους και όσα ενδιαφέροντα κάνουν στην καθημερινότητά τους, να διηγηθούν ιστορίες από τα παλιά, να γελάσουν, να παίξουν με τα εγγόνια τους και να καμαρώσουν την υπέροχη οικογένεια που δημιουργήθηκε σιγά σιγά από τους δυο τους. 

Η αξία για τους ενήλικες

Οι ενήλικες πιστεύω πως βαθιά μέσα τους νιώθουν μια ιδιαίτερη συγκίνηση όταν βρίσκονται στο σπίτι που μεγάλωσαν.  Είναι μεγάλη η χαρά τους να βλέπουν τους γονείς τους υγιείς και πρόθυμους να συγκεντρώνουν τα μέλη της οικογένειας τους για να γιορτάσουν μαζί την ξεχωριστή αυτή ημέρα.  Θεωρούν σημαντικό να δημιουργούν αναμνήσεις οικογενειακής θαλπωρής στα παιδιά τους και να διατηρούν ζωντανή την παράδοση αλλά και τη σύνδεση της παλιάς με την νέα γενιά. 

Η αξία για τους εφήβους

Τα εφηβάκια παραδόξως, ανυπομονούν να βρεθούν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.  Μπορεί να διανύουν μια περίοδο έντονων συναισθηματικών διεργασιών και αμφισβήτησης των πάντων, αλλά χαίρονται πολύ που θα βρεθούν με γιαγιάδες, παππούδες, θείους, θείες και ξαδέρφια, σε μια ανάλαφρη συνάθροιση, όπου τους δίνεται η ευκαιρία να διασκεδάσουν σε ένα ασφαλές και γνώριμο περιβάλλον.  Είναι ιδανική στιγμή να παρατηρήσουν τον εαυτό τους και να βρουν τη θέση τους στο οικογενειακό πλαίσιο, όπου μέχρι πρότινος θεωρούνταν μικρά παιδάκια.  Διαπιστώνουν πόσο σημαντικό είναι να παραμένει δεμένη η οικογένεια, ακόμη κι αν όλα τα μέλη μεγαλώνουν και εξελίσσονται.  Κι αν βαρεθούν, έχουν τον αυθορμητισμό και την ευελιξία να απομονωθούν όλα μαζί σε κάποιο δωμάτιο και να μιλήσουν στη δική τους γλώσσα. 

Η αξία για τα παιδιά

Τα μικρά παιδιά τα άφησα τελευταία, γιατί είναι ίσως τα μόνα μέλη της οικογένειας που απολαμβάνουν τα οικογενειακά τραπέζια με την ψυχή τους.  Η τρυφερή τους ηλικία απαιτεί φροντίδα, σιγουριά και αγάπη και τους αρέσει να αφήνονται στις περιποιήσεις όλων των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.  Επίσης χτίζουν χωρίς να το γνωρίζουν, πολύτιμες αναμνήσεις για το μέλλον τους. Έχουν το ελεύθερο να κάνουν σκανταλιές, να γελάσουν, να παίξουν, να φάνε ότι τους αρέσει, να μαλώνουν και να γκρινιάζουν, γνωρίζοντας πως όλοι θα συνεχίσουν να τα λατρεύουν, γιατί απλά υπάρχουν στη ζωή τους και την κάνουν πιο όμορφη. 

Σκέψεις...

Η πρώτη μέρα του χρόνου είναι μια ημέρα χαράς και αγάπης! Αν ακούσουμε την καρδιά μας, θα μας οδηγήσει σίγουρα στα γνώριμα μέρη των αγαπημένων μας προσώπων. Τί πιο όμορφο απ' το να την γιορτάσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους! Και ακριβώς επειδή στη σύγχρονη εποχή παρασυρόμαστε εύκολα από νέες ιδέες ή μοντέλα ζωής και κοντεύουν να καταλυθούν όσα κρατούσαν ενωμένες χιλιάδες γενιές μέχρι σήμερα, οφείλουμε να διατηρήσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς και τις παραδόσεις μας ζωντανές.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο