Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Η αποταμίευση είναι μια διαδικασία, η οποία απαιτεί πειθαρχεία, αυτοσυγκράτηση και κριτική σκέψη. Ένας ενήλικας κάνει αποταμίευση για να πάει διακοπές , για να αγοράσει κάτι που χρειάζεται, για να έχει χρήματα σε μια δύσκολη στιγμή. Ένας έφηβος κάνει αποταμίευση είτε για να αγοράσει κάτι, είτε για να βγει έξω με τους φίλους του κλπ. Ένα μικρό παιδί μαθαίνει να αποταμιεύει - συχνότερα - επειδή θέλει να αποκτήσει κάτι καινούργιο.

Πώς ξεκινούν όλα αυτά;

Στα χρόνια του δημοτικού οι γονείς δίνουν στα μικρά τους χαρτζιλίκι και κάποιο σνακ από το σπίτι τις ημέρες του σχολείου. Έχουν την επιλογή είτε να φάνε το σπιτικό γεύμα και να αποταμιεύσουν τα χρήματα της ημέρας, είτε να αγοράσουν κάτι από το κυλικείο του σχολείου. Συνειδητοποιώντας την δύναμη της επιλογής είναι εντυπωσιακό πώς τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν την αποταμίευση βάζοντας έναν λιγότερο εφήμερο στόχο από την κατανάλωση ενός γευστικού σνακ. Πειθαρχούν στον εαυτό τους και παίρνουν την ευθύνη της ανάγκης τους.

Για παράδειγμα. Ένα παιδί στην τρίτη δημοτικού θέλει ένα παιχνίδι αξίας 50 ευρώ. Για να το αγοράσει όμως προϋπόθεση είναι ότι θα αποταμιεύσει το ίδιο αυτό το ποσό. Aν υποθέσουμε ότι μαζεύει για 5 εβδομάδες ανελλιπώς 2 ευρώ ανά σχολική ημέρα, θα είναι σε θέση να το αποκτήσει. Αν επιλέξει να ξοδέψει το χαρτζιλίκι του στην καντίνα κάποιες ημέρες τότε η αγορά θα πάρει παράταση. Έτσι θέτει προτεραιότητες, αντιλαμβάνεται την αξία των πραγμάτων διαφορετικά, ενώ η σκέψη του πλάθεται γύρω από ένα πλαίσιο σύνεσης για τον υλικό κόσμο.

Διάλεξε αυτόν που σου ταιριάζει

Παρέα σε αυτό το ταξίδι είναι φυσικά οι κουμπαράδες. Οι "φωλιές" χρημάτων που δίνουν κίνητρο στα παιδιά να τις γεμίσουν και να γνωρίσουν σιγά σιγά τη σωστή διαχείριση και την αυτοπειθαρχία. Στην Ανέλιξη θα βρεις κουμπαράδες για κάθε γούστο. Πρωτότυπους και μοναδικούς, οι οποίοι πραγματικά θα είναι ένα στολίδι για το παιδικό δωμάτιο.

Είναι σημαντικό οι γονείς να μην σπεύδουμε να ενισχύσουμε τον κουμπαρά, όταν το παιδί μας απογοητεύεται από μια πιθανή λάθος επιλογή. Μπορούμε να το ενθαρρύνουμε και να του δείχνουμε εμπιστοσύνη για την επόμενη φορά. Έτσι δείχνουμε την πραγματικότητα του κοινωνικού γίγνεσθαι. Δεν είναι σύνηθες άλλωστε να "βρέχει" χρήματα κάθε φορά που ένας ενήλικας κάνει λάθος διαχείριση. Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα των επιλογών μάς.


Κοινοποίησε αυτό το άρθρο