Τα Χριστούγεννα είναι η ομορφότερη γιορτή όλου του χρόνου. Αποτελούν τον "βασιλιά" των γιορτών και για αυτό έχουν και τους πιο πιστούς "υπηκόους". Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης, της συντροφικότητας και της προσφοράς. Ίσως για αυτό συνηθίζουμε να λέμε πως τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά. Τα παιδιά όλο τον χρόνο λειτουργούν με γνώμονα αυτά τα χαρακτηριστικά και για αυτό οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές τους θέλουν πρωταγωνιστές. Οι ενήλικες αντιμετωπίζουμε τα Χριστούγεννα με λιγότερο ενθουσιασμό, παρόλα αυτά το παιδί μέσα μας λαχταρά κρυφά να γευτεί και πάλι την μαγεία των Χριστουγέννων. Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη εποχή να ξαναγίνουμε παιδιά, να διδαχθούμε από αυτά και να έρθουμε πιο κοντά. Χρησιμοποιώντας τα όμορφα Χριστουγεννιάτικα έθιμα μπορούμε να περάσουμε εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά μας δημιουργώντας αναμνήσεις και βελτιώνοντας τη σχέση μας.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τα Χριστούγεννα μπορεί να γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου, οι προετοιμασίες όμως, για να τα καλωσορίσουμε, ξεκινούν πολύ νωρίτερα. Από τις αρχές Δεκέμβρη οι οικογένειες με παιδιά συνηθίζουν να στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είναι μια στιγμή χαράς που μοιράζεται όλη η οικογένεια. Μια στιγμή δημιουργίας και συνεργασίας για μικρούς και μεγάλους. Το δέντρο παίρνει τη θέση μέσα στο σπίτι μας και με συνοδεία χριστουγεννιάτικης μουσικής τα κλαδιά του γεμίζουν με στολίδια, φωτάκια και αμέτρητες αναμνήσεις. Είναι η καταλληλότερη στιγμή για ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Οι γονείς μπορούν να μοιραστούν με τα παιδιά τους τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων. Να τους πουν τι συνήθιζαν εκείνοι να κάνουν, τι στολίδια χρησιμοποιούσαν, τι συναισθήματα τους προκαλούσε αυτή η διαδικασία. Με φόντο το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορούν να μοιραστούν ιστορίες, γέλια και αγκαλιές.

Ο στολισμός του δέντρου μπορεί να γίνει μια ακόμα πιο προσωπική υπόθεση αν ως οικογένεια δημιουργήσουμε μια μοναδική δική μας παράδοση. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να φτιάχνουμε κάθε χρόνο ένα καινούριο χειροποίητο στολίδι ή να βγάζουμε την ίδια οικογενειακή φωτογραφία γύρω από το δέντρο κάθε χρονιά. Μπορούμε να φτιάξουμε μπουκαλάκια ευχών με όνειρα και στόχους για την επόμενη χρονιά και να δούμε τι καταφέραμε τα επόμενα Χριστούγεννα. Ότι κι αν επιλέξουμε να κάνουμε, το σημαντικό είναι να είμαστε μαζί.

Τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες και πόσα ακόμα παραδοσιακά ή σύγχρονα γλυκά έρχονται να συντροφεύσουν και να γλυκάνουν ακόμα περισσότερο τις ημέρες των Χριστουγέννων. Απλά, βασικά υλικά που μας φέρνουν σε επαφή με τις ρίζες μας, με τα προϊόντα του τόπου μας, με τις συνταγές των γιαγιάδων μας. Όλοι μαζί, στην κουζίνα αυτή τη φορά, έτοιμοι για δημιουργία. Σε ποιο παιδί δεν αρέσει να ασχολείται με τα ζυμάρια, να λερώνεται με το αλεύρι, να χώνει τα δαχτυλάκια του στο μέλι ή στην σοκολάτα. Ας χαλαρώσουμε και ας απολαύσουμε αυτές τις στιγμές γιατί αυτές είναι που θα συντροφεύουν τα μελλοντικά Χριστούγεννα των παιδιών μας.

Τα κάλαντα

Ένα από τα παλαιότερα έθιμα του τόπου μας είναι τα κάλαντα. Τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι μεταφέροντας τη χαρμόσυνη είδηση για την γέννηση του Χριστού. Μέσα από τα κάλαντα μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν της γέννησης του. Για όσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα στη Βηθλεέμ φέρνοντας με αυτό τον τρόπο πιο κοντά στη θρησκεία μας. Η γέννηση του Μεσσία συνυφασμένη πάντα με το θαύμα της γέννησης θα γεμίσει τις παιδικές καρδιές τους με ελπίδα, με αγάπη, με καλοσύνη και ταπεινότητα. Το αστέρι που οδήγησε τους τρεις μάγους εκείνη τη νύχτα στον Χριστό μπορεί να γίνει το φωτεινό σύμβολο που θα τα οδηγήσει στον δρόμο της αλήθειας. Της δικής τους αλήθειας.

Τα οικογενειακά τραπέζια

Συνήθως τα Χριστούγεννα δεν μας βρίσκουν ποτέ μόνους. Είναι μια μεγάλη οικογενειακή γιορτή, μια ευκαιρία για συνάντηση με συγγενείς και φίλους. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δίνει σε όλους την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να απολαύσουν ο ένας την συντροφιά του άλλου, να ανταλλάξουν σκέψεις και συναισθήματα. Δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να νιώσουν μέλη μια ευρύτερης, έστω και οικογενειακής, ομάδας στην οποία είναι πλήρως αποδεκτά, ισότιμα και μεγάλης αξίας. Τα τραπέζια αυτά συνήθως συνοδεύονται με ανταλλαγή δώρων και είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά μας πως όση χαρά κρύβει το να λαμβάνεις ένα δώρο άλλη τόση κρύβει να το δωρίζεις εσύ. Ταυτόχρονα, αυτές οι συναντήσεις μας δίνουν το έναυσμα να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τους λιγότερο τυχερούς ανθρώπους. Για εκείνους που ακόμα και αυτές τις γιορτινές μέρες είναι μόνοι τους ή βρίσκονται σε ανάγκη καλλιεργώντας τους έτσι το αίσθημα της συμπόνιας, της στήριξης και της προσφοράς.

Τα τοπικά έθιμα

Σε όλη την Ελλάδα, κάθε τόπος, εκτός από τα κοινά παραδοσιακά έθιμα, έχει υιοθετήσει και δικά του, τοπικά. Στη Θράκη, η "Χριστοκουλούρα", στη Μακεδονία το "Χριστόξυλο", στην Άρτα και τα Γιάννενα το "αναμμένο πουρνάρι" , στην Πελοπόννησο το "σπάσιμο του ροδιού". Όπου και αν ψάξουμε θα βρούμε και ένα τοπικό έθιμο. Με αφορμή αυτά μπορούμε να κάνουμε ένα νοητό ταξίδι στις επαρχίες της χώρας μας. Να διδάξουμε στα παιδιά μας παραδόσεις που θα τα κάνουν να αισθανθούν περήφανα για τη χώρα τους, κομμάτι της ιστορίας της. Μπορούμε να εξάψουμε και να καλλιεργήσουμε την περιέργεια τους και την αγάπη τους για εξερεύνηση και ταξίδια.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο